RAST CIJENA

Vladin odgovor na rast cijena: ”Dižemo minimalne plaće!” Europska komisija: ”Treba uvesti vaučere za siromašne!”

Foto: Pixsell

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) je zaključilo da rješenje povećanja cijena nije moguće kroz utjecaj Vlade u ekonomiji jer su cijene uvjetovane vanjskim tržišnim utjecajima, ocijenjeno je da situacija nije dramatična, no bude li potrebno država će intervenirati. 

“Na sjednici GSV-a smo pokušali razmotriti uzroke i načine rješavanja problema s kojima se građani i ekonomija susreću ovih dana. Radi se o inflaciji, zaključili smo da to rješenje problema nije moguće realizirati kroz utjecaj Vlade na visinu cijena, jer su cijene uglavnom egzogenog karaktera, a dometi Vlade su ograničeni u smislu intervencije na cijene u ekonomiji”, izjavio je novinarima predsjedavatelj GSV-a Vilim Ribić.

Kao drugi važan zaključak istaknuo je pitanje kako zaštititi one gospodarske subjekte, čije su cijene relativno neelastične te se kod tog problema može očekivati intervencija države.

“Drugi problem su kompenzacijski mehanizmi za građane koji su najnižih prihoda. Ako smo socijalna država, nužno je raditi na stvaranju kompenzacijskih mehanizama koji mogu biti trojaki – jačanje minimalne plaće, izvanredni doplatci za rast cijena režija i porezne intervencije koje su u rukama Vlade. To su mjere o kojima Vlada trenutno razgovara”, kazao je Ribić, piše Index.

Aladrović: Jedna od kratkoročnih mjera podizanje minimalne plaće

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je kako su na sastanku usuglasili stavove, identificirali probleme i zajednički traže adekvatna rješenja.

Kao jednu od kratkoročnih mjera naveo je mjeru podizanja minimalne plaće.

“Kada govorimo o minimalnoj plaći s obzirom na one koji imaju niži dohodak, na njih više utječu promjene cijena. Do sada smo kao Vlada intenzivno podizali iznose minimalnih plaća, logično je da idemo na relativno intenzivno podizanje minimalne plaća. Do 31. listopada Vlada mora donijeti tu odluku, očekujem da ćemo to komunicirati kroz sljedećih 10-15 dana prema javnosti”, najavio je Aladrović.

“U programu Vlade smo se odredili do kraja mandata postići visinu minimalne plaće u iznosu od 4250 kuna netto. To ćemo sigurno dostići”, dodao je.

Aladrović je istaknuo kako su već prethodno komunicirali da se do travnja sljedeće godine neće povećavati cijene energenata za građanstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari