VRLO MALO UPITA ZA JADRAN

Vlasnica turističke agencije: ‘Zaboravite ovo ljeto na Talijane, većina će ostati kod kuće’

Foto: Pixsell

Prije koronakrize u Hrvatsku je na ljetovanje dolazilo oko milijun talijanskih državljana

Hrvatski turizam uvelike se oslanja na goste iz susjedne Italije, no ovo ljeto mogli bi ostati razočarani jer, kako se trenutno čini, Talijani će ostati kod kuće.

”Prema sadašnjim anketama, računa se da će Italiju ove turističke sezone napustiti samo tri posto onih Talijana koji su prethodnih godina odlazili u inozemstvo na odmor. To je mizeran broj u odnosu na one prije pandemije”, kazala je Rea Karninčić iz Milana, Splićanka koja je tamo vlasnica turističke agencije “Solo Croazia”.

”Radi se o brojci od oko 16 milijuna Talijana. Dakle, od tih 16 milijuna, Europa i svijet mogu očekivati, kako sada stvari stoje, najviše 480 tisuća talijanskih turista. To je zanemariv broj u odnosu na prethodne godine”, dodaje Karninčić.

Računa se da svake godine na ljetni godišnji odmor odlazi oko 40 milijuna Talijana, a od tog broja njih 40 posto putuje izvan Italije. Prije koronakrize u Hrvatsku je na ljetovanje dolazilo oko milijun talijanskih državljana.

U Hrvatsku će, nakon 3. lipnja, moći ući svi oni talijanski državljani koji ovdje imaju nekretninu, bilo da se radi o kući, apartmanu, plovilu, kao i oni koji imaju obitelj, a i svi oni koji imaju rezervaciju za ljetovanje u Hrvatskoj. Takvi će prigodom ulaska u Hrvatsku morati pokazati tu rezervaciju.

Na pitanje ima li njezina turistička agencija upita za ljetovanje u Hrvatskoj, Karninčić kaže da su mnogi zasad oprezni s planovima.

”Mjesecima nitko nije nazvao jer nitko nije znao što će biti s koronavirusom i kako će se situacija razvijati. Posljednjih dana telefon “sramežljivo” zvoni, počinju se interesirati, ali mislim da svi u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, mogu zaboraviti na talijanske turiste tijekom lipnja. Možda tek nešto u srpnju, kolovozu i rujnu. Brodski prijevoznik SNAV, koji povezuje Italiju i Hrvatsku, počinje ploviti tek od 27. lipnja, a zrakoplovi će poletjeti tek početkom srpnja. Isto tako “Jadrolinija” počinje prometovati s Italijom od 10. ili 12. lipnja, i to dva puta tjedno”, kaže Karninčić za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views