O PUTINIZMU I OFENZIVAMA

Video | Vojni analitičar Barić o ratu i krizi u Europi: ‘Za to su krive politike Njemačke i Francuske u posljednjih 20 godina’

‘Rat u Ukrajini neće brzo završiti. Putin se nada da će ove zime razbiti jedinstvo Zapada’, rekao je vojni analitičar

Točno šest mjeseci je prošlo otkad je Vladimir Vladimirović Putin obznanio svijetu da je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju za oslobođenje i denacifikaciju Ukrajine. I točno na šest mjeseci rata Ukrajinci slave Dan neovisnosti, dan kad su se razišli su Sovjetskim savezom. Rusi su im dosad oduzeli 20% teritorija.

O Putinizmu, ofenzivama i kontraofenzivama i tome kada i kako bi rat mogao završiti u studiju RTL Direkta govorio je vojni analitičar s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić.

Na pitanje kako tumači ovu lojalnost Putinu, činjenicu da mu Rusi mu i dalje slijepo vjeruju, kaže da se radi o kombinaciji činjenice da većina Rusa u medijima čita Rusku propagandu i toga da je Putin ipak nešto napravio u dva desetljeća vladavine.

“Većina Rusa i danas smatra nestanak Sovjetskog saveza političkom katastrofom. I kada uzmete u obzir da je oni još ne osjećaju ekonomske posljedice rata, a što se tiče žrtava, skrivena mobilizacija usmjerena je više prema etničkim pokrajinama, a ne samoj Ruskoj federaciji, vidite kombinaciju zbog koje nije čudo da i dalje imate dosta snažnu potporu. A opozicija koja bi trebala povesti promjenu u Rusiji je svedena na minimum”, rekao je.

O ukrajinskoj protuofenzivi

Što se tiče situacije na frontu, Barić kaže da su pokušaji da se zauzme Donjeck posljednjih sedam dana zastali, nakon što je izgledalo da će Rusi ipak imati veći pomak prema Bahmutu.

“Očekivalo se da nakon zauzimanja Luhanska Bahmut brzo prijeći, što nisu. Činjenica je da su rusi počeli povlačiti snage u 7. mjesecu kako bi ojačali obranu oko Hersona, gdje se sada gleda što će se dogoditi i gdje se procjenjuje da bi mogla jednom uslijediti ukrajinska protuofenziva”, objasnio je.

Na pitanje o iščekivanoj ukrajinskoj protuofenzivi, Barić kaže:

“Ono što rade Ukrajinci zadnja dva mjeseca, a tu se pokazuju HIMARS i američki sustavi kao izuzetno važni, to je oblikujuća operacija, napadaju se zapovjedni centri. Ali, problem je sljedeći. Vi ne možete napraviti potpunu izolaciju bojišta. Možete otežati opskrbu, ali ne i potpuno prekinuti samo tim topničkim udarima. Ukrajinci skoro minimalno rade protutopničku paljbu zbog problema koje imaju. I napokon, oni nemaju snaga za takav prodor. To bi trebala biti odlučujuća operacija. Vi trebate imati barem četiri do pet oklopnih divizija. Oni su to tek sad čini se počeli krajem svibnja, početkom lipnja, stvarati te snage. U međuvremenu oni nastoje zauzeti Herson da pokažu Zapadu što mogu raditi s modernim naoružanjem, jer se boje, a Putin na to računa, da će se Zapad umoroiti, a posebno nakon ove zime, kada će posljedice u Europi biti jako, jako teške i da će se smanjiti potpora Ukrajini”, rekao je Barić.

Dodao je kako smatra da su to miskalkulacije jer je tu Europa duboko podijeljena i Njemačka i Francuska nemaju dovoljno snage da pritisnu Ukrajinu, dok Putin na to računa.

“Zato je prešao ovdje na jugu u defenzivu, jača obranu, doveo je sada značajne snage, bez obzira na to koliko su one borbeno spremne ili ne. To je količina ljudi koju treba pobijediti i zato u ovom trenutku Ukrajinci ne mogu napraviti oluju, trebati će im priprema”, rekao je.

‘Ukrajinci na Krinu koriste dronove s Alibabe’

Krim gori već drugi tjedan zaredom, a Rusi daju čudne izlike da se dogodila slučajna eksplozija ili da je netko pušio pa se onda eto dogodila nesreća, no ne žele priznati da su ih Ukrajinci pogodili. Barić komentira da se ovdje ne radi o ukrajinskim partizanima, već da se radi o proširenju dubine bojišta koju su Ukrajinci započeli, kojima žele nanijeti udarce strateškoj infrastrukturi na Krimu, a koja je bitna za opskrbu ruskih snaga na okupiranom jugu Ukrajine.

“Vidite napade na zračne baze, na logistiku. To se radi kombinacijom tima specijalnih snaga, mada više u ulozi dubinskih izvidnika, meni se čini, nego izravnoj akciji, i korištenjem dalekometnih projektila. Ili se koriste protubrodski Neptuni, to je napad na bazu Saki 9. kolovoza jer obrazac kratera ukazuje da se o njima radi. A postoji mogućnost da su Ukrajinski konačno počeli primjenjivati svoju vrstu iskandera koju razvijaju još od 2016. I naravno, besposadne letjelice, identificirali su ove koje su napale dva puta stožer Ruske crnomorske flote. To je kineski komercijalno model sky 5000 m, kojeg možete kupiti na Alibabi za 5 do 10 tisuća dolara, plus par tisuća dolara troškovi transporta”, rekao je. a prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari