'NE, TO NIJE BIO RAZUMNI PUTIN'

Vojni analitičar: ‘Rusija nije uspjela u Donbasu, Putinov govor je uvod u proglašenje mobilizacije…’

Twitter

Suprotno prvim dojmovima, Putinov govor na proslavi Dana pobjede u Moskvi bio je poruka ruskom stanovništvu da se rat nastavlja i da budu spremni za mobilizaciju i žrtve – tvrdi vojni analitičar Robert Barić

Pod dojmom najava zapadnih medija, većina analiza jučerašnjeg govora ruskog predsjednika Vladimira Putina na proslavi Dana pobjede u Moskvi bila je fokusirana na njegovo moguće proglašenje rata, a time i djelomične ili opće mobilizacije u Ruskoj Federaciji. No, to je izostalo. Putinovo obraćanje bilo je kratko i prilično suzdržano u usporedbi s njegovim obraćanjima pred sam početak i tijekom invazije na Ukrajinu kada je slao grube poruke pa čak i ne odveć uvijeno prijetio nuklearnim oružjem, piše Net.hr.

Vojna parada na moskovskom Crvenom trgu bila je skromnija u odnosu na prijašnje, a u zadnji čas je izostao i prelet borbenih aviona, navodno zbog lošeg vremena. A i sam Putinov govor na prvu je mogao zvučati pomirljivije jer je, eto, izostala “očekivana” objava rata, mobilizacije ili barem djelomične pobjede na bojištu u Ukrajini.

‘Da je objavio rat vezao bi svoju sudbinu uz njegov ishod’

Suprotno tomu, vojni analitičar Robert Barić, stručnjak za sigurnosnu politiku s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, smatra da Putinov govor predstavlja uvod u proglašenje mobilizacije u Rusiji.

“Značaj ovog govora je u tome da predstavlja priprema ruskog stanovništva za nastavak rata i mobilizaciju. Da je Putin objavio rat to bi značilo povezivanje njegove političke sudbine s ishodom rata u Ukrajini, a on za to nije spreman. Isto tako, to bi značilo veliku eskalaciju koja bi prekinula isporuku ruskih energenata preko Ukrajine u Europu koja se i dalje odvija bez obzira na rat”, tvrdi Barić.

On naglašava da Putinu i ne treba objava rata da bi počeo s pripremama za djelomičnu pa i potpunu mobilizaciju.

“Ruska zakonska rješenja omogućavaju da se to učini kada postoji prijetnja napada na Rusku Federaciju i neka vanjska ugroženost. Upravo je ovaj Putinov govor bio poruka ruskom stanovništvu da će se sukob nastaviti, da budu spremni za mobilizaciju i žrtve. Putin koristi sovjetsko iskustvo iz Drugog svjetskog rata, obranu od nacističke Njemačke, kao način da legitimizira akciju u Ukrajini koju je pokrenuo s najužim krugom suradnika donijevši odluke koje su dovele do – blago rečeno – loše izvedene vojne operacije. Zbog toga ona neće biti završena u iduća tri tjedna”, rekao je Barić za Net.hr.

‘Rusija nije uspjela u Donbasu, zato joj treba mobilizacija’

U svakom slučaju, sukob u Ukrajini ide dalje i vjerojatno ulazi u fazu pozicijskog, rovovskog ratovanja.

“Rusija nije uspjela u Donbasu. Ruske snage dolaze do kulminacijske točke kada više neće moći nastaviti ofenzivna djelovanja, a da se same ne ugroze. Zbog toga im sada treba mobilizacija i prelazak na ratnu ekonomiju, a za to je dovoljno proglasiti stanje ugroženosti. U tom smislu Putin je u svome govoru i poručio: “Zapad nas je napao preko Ukrajine pa smo bili prisiljeni poduzeti akciju”. To je ujedno i poruka da će se rat nastaviti. Neki analitičari su nakon njegova govora odmah zaključili da je ovo razumni Putin s kojim se može pregovarati jer nije objavio rat i nije prijetio nuklearnim oružjem. No to mu u ovom trenutku i ne treba”, objašnjava Barić.

I u relativno skromnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi Barić iščitava pripremu ruske javnosti za nastavak rata.

“Ni Putin niti Zelenskij u ovom trenutku ne žele nastaviti pregovore. Obje strane morat će sada preći u operativnu pauzu i osvježiti snage, a onda ćemo potkraj ljeta i na jesen vidjeti što će se događati. Iz cijelog niza razloga sumnjam da će Ukrajinci, kako najavljuju, preći u protunapad. I oni moraju odmoriti snage i stvoriti nove, jer ove koje su sada angažirane služe samo za obranu, a za svaki slučaj dio snaga moraju držati i na sjevernoj granici s Rusijom i Bjelorusijom. Prema tome, sve ovo je samo uvod u nastavak sukoba. Postoji šansa da rat u idućih šest mjeseci bude pozicijski, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje”, smatra Barić, piše Miroslav Filipović za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari