COVID MJERE POPUSTILE

Vraćaju se bolesti na koje smo zaboravili: ‘Virusi se ponašaju vrlo čudno, zabrinjavajuće!’

Foto: Facebook

Gripa traje do lipnja, aktivirala se tuberkuloza, pojavile su se majmunske boginje…

Pandemija covida jenjala je diljem svijeta, a s njom i mnoga ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo njezino širenje. No, sada se suočavamo s čitavim nizom virusa koji se ponašaju nešto drugačije nego ranije.

Kako piše CNBC, sezone zimske gripe u SAD-u 2020. i 2021. bile su neke od najblažih zabilježenih i u pogledu smrtnih slučajeva i hospitalizacija. Ipak, broj slučajeva ove godine je u porastu.

“Nikad nismo vidjeli da se sezona gripe u SAD-u produži do lipnja”, rekao je za CNBC dr. Scott Roberts, pomoćnik medicinskog ravnatelja za prevenciju infekcija u bolnici Yale New Haven.

“Covid je očito imao jako velik utjecaj na to. Sada kada su ljudi skinuli maske, sve se otvara, vidimo da se virusi ponašaju na vrlo čudan način”, rekao je.

Najgori val tuberkuloze u 20 godina

Respiratorni sincicijski virus, sličan virusu prehlade koji je uobičajen tijekom zimskih mjeseci, pokazao je porast prošlog ljeta, s većim brojem slučajeva među djecom u Europi, SAD-u i Japanu. Zatim, u siječnju ove godine, izbijanje adenovirusa 41, obično odgovornog za gastrointestinalne bolesti, postalo je očiti uzrok misteriozne i teške bolesti jetre među djecom.

Država Washington doživljava najgori val tuberkuloze u posljednjih 20 godina. A sada još i epidemija majmunskih boginja, rijetke virusne infekcije koja se obično nalazi u središnjoj i zapadnoj Africi, zbunjuje zdravstvene stručnjake s više od 1000 potvrđenih i sumnjivih slučajeva koji se pojavljuju u 29 neendemskih zemalja. Najmanje dvije genetski različite varijante majmunskih boginja sada kruže u SAD-u. Vjerojatno su proizašle iz dviju različitih infekcija koje se prelijevaju sa životinja na ljude, objavili su prošlog tjedna američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

‘Ovo je sve dosta zabrinjavajuće’

Svjetska zdravstvena organizacija primijetila je ranije prošlog tjedna da je virus, čiji simptomi uključuju groznicu i lezije na koži, možda bio neotkriven u društvu “mjesecima ili možda nekoliko godina”.

“Dva soja vjerojatno ukazuju na to da ovo traje dulje nego što smo mislili. Ovo je sve dosta zabrinjavajuće”, rekao je Roberts, a prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari