VREMENSKA PROGNOZA Kakav nas vikend očekuje? Temperature više od uobičajenog, ali već u subotu velika promjena vremena…

Foto: Riječanin

Idući tjedan bit će svježiji, oblačniji i kišovitiji od ovoga. Pripremite kišne ogrtače i gumene čizmice, proljeće je stiglo!

Dunja Mazzocco Drvar najavljuje kakav će biti ovaj vikend na kopnu i moru.

Na moru – jugo. U toj je riječi sadržana i većina onoga što ćete pročitati dalje. Naime, već u subotu prijepodne naoblačenje s povremenom kišom zahvatit će Rijeku, do sredine dana cijelu Istru i Primorje, a do kraja dana cijelo priobalje do juga. Neugodu će pojačavati umjereno do jako jugo koje će u Kvarneriću i u Šibenskom akvatoriju na mahove biti olujno.

Nedjelja će biti većinom oblačna uz prolazno nekoliko sati sunca. Kiša će gotovo neprekidno padati u Hrvatskom Primorju pa sve do krajnjeg juga zemlje, u srednjoj i južnoj Dalmaciji prolazno će biti i jaka i obilna. Samo se u Istri očekuju dulja razdoblja bez kiše.

Vjetar će s juga prolazno zakrenuti na oštro i lebićadu, pa prolazno na tramontanu, a prema kraju dana ponovno će na sjevernom dijelu zapuhati umjeren do jak jugozapadnjak, odnosno lebić. Temperatura tijekom dana većinom bez znatnije promjene, odnosno bez uobičajenog dnevnog hoda, na sjevernome dijelu oko 10, na srednjem oko 12, a na jugu oko 14 stupnjeva. Samo se uz jaku kišu i olujne udare oštra može naglo spustiti za oko 5 stupnjeva.
Što se kopna tiče, u subotu većinom sunčano. Jutro će biti podjednako svježe kao današnje, većinom od 0 do 5°C. Prema sredini dana zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar koji će u rano popodne u gorskim krajevima i u velikom dijelu središnje Hrvatske imati jake udare. Najviša dnevna temperatura bit će osjetno viša od današnje, između 14 i 20 °C, ali neće se činiti toliko toplo, upravo zbog vjetra. Pravi proljetni ugođaj! Toga će itekako svjesni biti alergičari osjetljivi na pelud lijeske, čija će koncentracija biti umjerena, i pelud čempresa koji je u visokom cvatu. Usput, ako ste alergični na brezu, računajte da će njezina cvatnja početi za otprilike tri tjedna.

Poslijepodne će već biti i nešto više oblaka, a u Gorskome kotaru, kasnije popodne i u Lici počet će slaba mjestimična kiša. Ako planirate dulji noćni izlazak sa subote na nedjelju, računajte da bi vas i na karlovačkom području moglo „oprati“ već oko ponoći, a na zagrebačkom i sisačkom i u onim satima koje mlađarija zove večernjim, a policija jutarnjim.

Nedjelja je dan za odmor. I vrijeme će biti baš takvo. Bit će većinom oblačno. Kiša će već od jutra neprestano padati u Gorskom kotaru, većem dijelu Like i unutrašnjosti Dalmacije. Snijeg samo u najvišem gorju U sjevernim krajevima u prvom dijelu dana može je biti samo malo, a poslijepodne će prolazno biti jača i trajnija, osobito u Slavoniji. Vjetar će i dalje puhati iz južnih smjerova, a samo rijetko bit će prolazno pojačan. Temperatura osjetno niža, između 7 u gorskim krajevima i 16 na istoku zemlje.

Idući tjedan bit će svježiji, oblačniji i kišovitiji od ovoga. Pripremite kišne ogrtače i gumene čizmice, proljeće je stiglo!

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari