Vrhovni sud odlučio: U javnim suđenjima više se neće objavljivati samo inicijali optuženika

Ilustracija (Duško Jaramaz/Pixsell)

Informacije o javnim suđenjima moraju sadržavati ime i prezime optuženika

Podaci o raspravama na mrežnim stranicama sudova moraju sadržavati ime i prezime optuženika, stoji u uputama predsjednika Vrhovnog suda za objavu informacija o javnim suđenjima.

Iako su ti podaci ranije bili na ročišnicima koji su objavljivani na internetskim stranicama sudova, odnedavno su zamijenjeni incijalima što je pojašnjeno zaštitom osobnih podataka.

Međutim, predsjednik Vrhovnog suda je u uputama objavljenima u ponedjeljak naveo da za objavu informacija o suđenjima u tijeku, u kojima javnost nije isključena, na mrežnim stranicama suda treba objavljivati podatke koji sadrže ime i prezime stranaka, uključujući i ime i prezime optuženika.

Uz to, treba objavljivati naziv suda, dan i vrijeme održavanja javnog suđenja, predmet spora, a u kaznenom postupku i zakonski naziv kaznenog djela uz oznaku zakonskog članka te po potrebi kratki opis događaja.

Objavljene podatke na mrežnim stranicama suda treba čuvati onoliko dugo koliko je to potrebno radi ispunjenja svrhe objave, ali ne duže od 15 dana, navodi se u uputi Vrhovnog suda.
Vijesti.hr
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari