VRIJEME Detaljna analiza meteorologa: Bijeli Božić – da ili ne?!

Učka (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Opsesija bijelim Božićem potječe naravno iz filmova, knjiga i pjesama, osobito onih starih. Naime, znamo da se naša klima mijenja

Svake godine ista priča! Čim završi ljeto, kad krenu kiše i temperatura prvi put padne ispod 20 °C, počinju upiti o Božiću. Hoće li biti bijel ili ne? Kad mu se i sami ne bismo toliko nadali i radovali, vjerojatno bismo poludjeli od tih meteorološki preuranjenih pitanja, no ovako, oči su nam od listopada usmjerene na dugoročnu prognozu za prosinac i zimu trudeći se zaboraviti da je bijeli Božić u našim krajevima više mit poput jednoroga ili Jetija nego stvarnost. Zbilja, koliko se kod nas često viđa bijeli Božić?

Klimatološki podaci

Ili, bolje rečeno – koliko se rijetko viđa, jer povijesni ili klimatološki podaci nisu naklonjeni bijelom Božiću u našim krajevima. Primjerice u Zagrebu, gdje se najdulje mjeri snježni pokrivač, od 1894., bilo ih je samo 28. Dakle od 124 godine, samo 28 sa snijegom na tlu. Ugrubo, u Zagrebu je bijel svaki četvrti Božić. I to, u prosjeku!

Naravno, bijeli nam se Božić ne događa u pravilnim četverogodišnjim razmacima –srećom, jer bi to učinilo posao meteorologa prilično dosadnim – pa će svi snijegoljupci k’o iz topa ispaliti da smo posljednji bijeli Božić u Zagrebu imali davne 2007, prije dugih 11 godina. Očito Djedičine sanjke Zagrebom teško klize…

U Gorskom kotaru i Lici, bijeli je Božić naravno znatno češća pojava – u prosjeku ga Gorani i Ličani imaju svake druge godine. S druge strane, na Jadranu je bijeli Božić iznimno rijetka pojava. Naime, tanki snježni pokrivač u prosincu se tamo javlja jednom u 5 godina, pa je mogućnost da ga bude baš na Božić gotovo pa nikakva!

Otkud nam onda ta opsesija?

Opsesija bijelim Božićem potječe naravno iz filmova, knjiga i pjesama, osobito onih starih. Naime, znamo da se naša klima mijenja. Konkretno, posljednjih desetljeća temperatura zraka relativno naglo raste, pa je i vjerojatnost za bijeli Božić u našem umjerenom Zemljinom pojasu danas manja nego ranije.

S druge strane, onda kad bi se i dogodio, bijeli je Božić, lako shvatljivo, bio velika inspiracija glazbenicima, piscima i filmašima koji su svoje stihove, riječi i bijele kadrove prenosili na ljude diljem svijeta – tamo gdje postoji mogućnost za bijeli Božić, no i tamo gdje je ta mogućnost mala

Što je uopće potrebno za bijeli Božić u Hrvatskoj?

Prije svega, dogovorimo se oko toga što uopće smatramo bijelim Božićem. Naime, velike meteorološke službe, kao što je primjerice britanski Met Office, Božić zovu bijelim ako negdje u zemlji na sam blagdan pada snijeg. Dakle, ne ako na tlu otprije postoji snježni pokrivač i ne ako snijeg pada u cijeloj zemlji ili u velikom dijelu zemlje, već ako se na bilo kojem mjestu, pa makar to bilo i nenaseljeno planinsko mjestašce, bilježi padanje snijega.

Mi znamo da vas to ne zadovoljava jer, kako nam znate često reći, nije vam važno što se tamo neki 1500 metara visoki Zavižan nalazi pod snijegom kad ga tamo može vidjeti samo obitelj Vukušić i nekolicina planinara. Stoga mi ovdje pišemo o bijelom Božiću kakvim ga većina gledatelja naših prognoza i čitatelja RTL-ovog portala doživljava, Božiću u kojem vaš grad ili selo krasi dostojanstveni, samo tako velikom blagdanu primjeren, smirujući kristalno bijeli pokrivač deblji od 1 centimetra.

Sad kad smo to razjasnili, prijeđimo na sinoptiku. Kao prvo, potreban je nekakav poremećaj u atmosferi, primjerice ciklona koja će se javiti koji dan prije Božića ili na sâm Božić i donijeti nam oborine. Uz to, naravno, mora biti dovoljno hladno da te oborine budu snježne, ali bilo bi važno i da je danima prije bilo hladno da se taj snijeg uspije zadržati na dovoljno hladnom tlu.

I još nešto. Poželjno je da prije prelaska oborine u snijeg nije bilo baš mnogo kiše, da tlo ne bude previše natopljeno, jer se ni u tom slučaju pahulje neće hvatati na tlu i slagati u snježni pokrivač, nego će se jednostavno utapati u lokvama u koje upadnu.

E sad, ciklone u prosincu nisu čudna pojava, dapače, javljaju se relativno često, a jedna baš u vrijeme oko Božića zbog čega su je meteorolozi prozvali Božićnom ciklonom. No, postoji i jedan problem. S obzirom na to da zrak u cikloni struji u smjeru obrnuto od kazaljke na satu, to znači da nam ona kad stiže, što je uobičajeno sa zapada, na svojoj prednjoj strani dovlači topao zrak s juga. Zato, ako ciklona presporo dolazi i/ili ako nekoliko dana prije nje nije bilo dovoljno hladno, nećemo imati ništa osim kiše!

Što očekujemo ove godine?

Ove godine, nažalost, a nekima možda i na sreću, očekujemo upravo nešto slično tome opisanome u prošlom odlomku. Naime, kao što je kolegica Željka Pogačić već navela u svojoj jučerašnjoj tjednoj prognozi, pred nama je zatopljenje. Krenimo redom.

PRVI DAN ZIME

U četvrtak i petak u Hrvatskoj će započeti južina. Tako ćemo na prvi dan kalendarske zime imati zatopljenje koje će temperaturu na kopnu dovesti do 5 °C, a na Jadranu do
13 °C. Povremeno će biti i malo oborina, i to kiše, u unutrašnjosti moguće i ledene, one koja se ledi odmah čim dotakne hladno tlo. Ta je i opasna, štoviše, opasnija od padanja snijega na cestu pa se, ako putujete, svakako informirajte o stanju u prometu.

VIKEND

U subotu i nedjelju pred Božić temperatura će dalje rasti. Na kopnu će dosegnuti visokih 10 °C, dok će na obali biti oko 14. Povremeno je moguća kiša, češće na Jadranu nego na kopnu, ali nigdje ne očekujemo veću količinu.

BADNJAK

Iako će se vjerojatno naoblačiti, u ponedjeljak, na Badnjak, sve je izglednije da će biti još toplije i ta je južina uništavač svih snova o bijelom Božiću. Temperatura će na kopnu skočiti preko 10, a na Jadranu na 15 °C.

BOŽIĆ

I to nas dovodi do samog Božića, na koji su moguća dva scenarija. Jedan loš i jedan jako loš za ljubitelje snijega. Onaj loš uključuje postupno formiranje ciklone na našim prostorima uz pad temperature i oborine koje će u većini zemlje ipak biti u obliku kiše, jer je prije ciklone bilo suviše toplo. Samo u Gorskom kotaru i Lici može biti snijega. Onaj drugi, jako loš scenarij, predviđa nastavak toplog i većinom stabilnog vremena, bez oborina.

Zaključak

Zaključujemo: ne.

Vrlo vjerojatno ni ove godine nećemo imati bijeli Božić, osim, možda, u Gorskom kotaru i Lici. Zatopljenje koje stiže nekoliko dana pred Božić zahvatit će cijelu zemlju te biti dovoljno jako da otopi gotovo sav postojeći snijeg. Iako je baš na Božić moguć novi poremećaj u atmosferi, on bi snijeg mogao donijeti samo u Gorski kotar i Liku.

No kakav god Božić bio po vremenskim prilikama ili neprilikama, cijela ekipa RTL-a Vrijeme želi vam da ga provedete radosno u krugu svojih najbližih i najmilijih, a san o bijelom Božiću nastavljamo sanjati do sljedeće, nadamo se svima vrlo uspješne, 2019. godine.

Nikola Vikić-Topić / Dunja Mazzocco Drvar
Davor Javorović/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views