Vrijeme idućeg tjedna: U gorju sutra snijeg, potkraj tjedna novo iznenađenje!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar objasnila je kakvo nas vrijeme čeka prvih dana prosinca

Oglas

Studeni u cjelini zapisat ćemo kao treći najkišniji dosad, pri čemu nije bilo nijednog dana u kojem kiša nije padala bar negdje u Hrvatskoj.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prvi dan prosinca donio je i primjerenu hladnoću. Primjerice u Zagorju je bilo i -5 stupnjeva. No, tijekom dana temperature će ići do 10 u unutrašnjosti te do 16 na moru, javlja DHMZ.

Naoblačenje će poslijepodne već zahvatiti veći dio središnje Hrvatske, zapuhat će većinom slab jugoistočni vjetar i bit će hladnije. Dnevni maksimum bit će između 5 i 7 stupnjeva.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu također će u toku dana doći do postupnog porasta naoblake, ali i jačanja jugoistočnog vjetra. Temperatura stupanj ili dva niža nego jučer, oko 6 ili 7 Celzijevih stupnjeva.

Na jugu u drugom dijelu dana barem djelomice sunčano. Jače naoblačenje zahvatit će prvo sjevernu Dalmaciju. Jugo će jačati, navečer će na otocima već imati i olujne udare. U Istri, na Kvarneru te u Gorskom kotaru i Lici za oblacima stiže i kiša koja će početi padati ponegdje u Istri, a do kraja dana proširit će se na veći dio sjevernog Jadrana i Gorski kotar.

U gorju će kiša prijeći u snijeg

U ponedjeljak će se oborine proširiti na cijelu zemlju, a s daljnjim padom temperature u gorju će kiša prijeći u snijeg koji će se navečer početi hvatati na tlu. U nizinama središnje i istočne Hrvatske prolazno će padati susnježica, no ona se neće zadržati. Sredinom tjedna sunčanije, ali hladno, a u petak kreće – nova južina.

“Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i više od 20 cm, osobito u Gorskom kotaru te na području Velebita i Kapele. Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske”, javlja DHMZ.

Na Jadranu se očekuje obilna kiša i olujno jugo koje na sjeveru već okreće na jaku i olujnu buru. U utorak i srijedu sunčanije uz hladna jutra, a potkraj radnog dijela tjedna opet jugo.

Unatoč hladnom početku, posljednji mjesec u godini ipak će najvjerojatnije stati u red natprosječno toplih mjeseci i to upravo zahvaljujući izraženoj južini između 5. i 9. prosinca. Ipak, nada u jedno hladnije razdoblje postoji, pa čak i u to da će se dogoditi baš onda kad ga najviše iščekujemo- uoči Božića.
Dunja Mazzocco Drvar/Vijesti.hr

Exit mobile version