PROGNOZA VREMENA

VRIJEME Nakon ‘kuhanja’ na vrućinama, evo velike promjene: Meteorolog otkrio gdje će biti nevremena i pljuskova

Idi na originalni članak

Iznimnom vrućinom se opraštamo od ekstremnog lipnja, koji će u većini krajeva ući u 5 ili 6 najtoplijih, usprkos čestim nestabilnostima.

Oglas

Pritom se u prvom toplinskom valu ovog ljeta odmah išlo do 40 Celzija u Kninu, a u Splitu je to bio ne samo najtopliji lipanjski dan, nego i najtopliji dan uopće u zadnje 74 godine. Temperaturno je ovaj mjesec bio gotovo kao da je prosječan srpanj, a kiše je bilo uobičajeno ili više od prosjeka, osobito na zapadu. U jednoj kišnoj epizodi u Crnom lugu je srušen i oborinski rekord za jedan lipanjski dan. kaže meteorolog Dorian Ribarić za RTL Danas.hr.

PONEDJELJAK

Srpanj započinje još uvijek većinom sunčano, a dolazi nakon još jedne teške, tople, u Dalmaciji i vrlo tople noći. No, mirno ili samo slab vjetar, a već rano prijepodne bit će vruće pa čak i još malo sparnije. Počet će lokalni razvoj oblaka uz granicu sa Slovenijom.

Sredinom dana i poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupno sve više oblaka sa zapada, a ubrzo će se stizati i lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Pritom je ponegdje moguće i olujno nevrijeme s tučom, a prolazno će nakon toga zapuhati i jak sjeverac. Do pogoršanja, manje vruće, oko 30 °C, ali nakon pljuskova osjetno niža. Nakon središnjih krajeva, pljuskovi će zahvaćati kasnije popodne i istok zemlje, a osobito je prema kraju dana moguće nevrijeme, najizglednije čini se na području Posavine i Srijema pa i Podunavlja. Temperatura između 30 i 33, ponegdje još uvijek i 34 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjiva naoblaka, prolazno lokalni pljuskovi i grmljavina, izraženiji u noći na utorak, a tada će i slab do umjeren jugozapadni vjetar okretati na buru. Temperatura od 27 do 31 °C.

U Dalmaciji postupan porast naoblake, ali još uvijek barem djelomice sunčano pa i samo za nijansu manje vruć, bit će između 32 i 34 °C. Kiša ovdje stiže tek u drugom dijelu noći.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu utorak svježiji uz kišu, pljuskove i nevere, osobito na jugu moguće izraženije. No, već poslijepodne smanjenje naoblake, najprije na sjeveru uz prolazno jaku buru. Od četvrtka već mirnije i znatno sunčanije, a temperatura ponovno raste na 30 °C

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Idućih dana na kopnu osjetno svježije, pravo osvježenje u još uvijek promjenjiv utorak, osobito u gorju i na istoku uz pljuskove, moguće i grmljavinu, a zatim barem djelomice sunčano. Lokalno još moguće malo kiše, čini se na prijelazu sa srijede na četvrtak. Vruće opet prema vikendu, piše Danas.hr.

Exit mobile version