PRIBLIŽAVA SE FRONTALNI POREMEĆAJ

Video | VRIJEME Neugodan kraj radnog tjedna: Budite spremni na jak vjetar i kišu. Evo do kada će to trajati

Petak donosi upozorenja na jak i olujan vjetar. Na Kvarneru i dijelu srednjeg Jadrana mogući su udari juga preko 100 km/h, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti obilnija količina kiše. Više u video prilogu!

Kraj radnog tjedna prilično neugodan, nekima i težak uz sve izraženiju južinu. Vjetrovito i neuobičajeno toplo za doba godine, a sutra će nam se dodatno približiti frontalni poremećaji sa zapada ispred kojih će nam pritjecati i dalje topao, ali vlagom sve bogatiji zrak.

Petak tako donosi upozorenja na jak i olujan vjetar. Na Kvarneru i dijelu srednjeg Jadrana mogući su udari juga preko 100 km/h, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti obilnija količina kiše.

PETAK

U prvom dijelu dana većinom oblačno, vjetrovito, izglednija je povremena kiša, ali uglavnom na moru i područjima uz njega, najčešće na širem riječkom području. Puhat će na kopnu još uvijek umjeren i jak jugozapadnjak, u gorju na udare olujan, dok će duž obale jugo još pojačati na ponegdje olujno, a na Kvarneru imati i orkanske udare. Jutro osjetno toplije s najnižom temperaturom oko, za veljaču visokih 9 °C, a duž obale između 10 i 13 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj oblačno, samo prolazno u početku s ponegdje malo kiše, a onda će češća biti kasnije, u noći na subotu. Malo manje vjetrovito, ali i dalje uz umjeren, ponegdje jak jugozapadni te sve češće južni vjetar. Temperatura oko 15 °C, slična današnjoj. I na istoku oblačno, bez sunca, ali uglavnom suho ili uz tek nakratko samo malo kiše u zapadnim predjelima Slavonije. Uz umjeren južni vjetar podjednako toplo kao i danas, najtoplije u zemlji, između 15 i 18 °C.

U Dalmaciji prevladavajuće oblačno, mjestimice s kišom, osobito u zaobalju, navečer izgledno povremeno i drugdje. Jugo olujne jačine, a od Splita prema sjeveru nerijetko i s orkanskim udarima. Temperatura oko 16 °C. Na sjevernom Jadranu tmurnije i sve kišovitije, lokalno s obilnom količinom kiše, a navečer, dolaskom fronte može biti praćena grmljavinom. Do tada, probleme će stvarati olujno na udare orkansko jugo i oštro. Temperatura uz more između 11 i 14 °C, u gorju oko 10 °C.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti za vikend i u ponedjeljak promjenjivo, ali sve mirnije. Možemo reći gotovo proljetno vrijeme. Bit će i sunčanih razdoblja, ostaje iznadprosječno toplo, ali ne baš sasvim suho. No, kiša do ponedjeljka samo sporadična i u manjim količinama, a češća će moguće biti na prijelazu tamo s utorka na srijedu.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu za vikend postupno smirivanje, dulja sunčana razdoblja na sjeveru, ali u Dalmaciji češća kiša i pljuskovi, na krajnjem jugu moguće i oni izraženiji praćeni grmljavinom. Novo naoblačenje uz jačanje južine, čini se, od utorka, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari