PRIBLIŽAVA SE FRONTALNI POREMEĆAJ

Video |VRIJEME Neugodan kraj radnog tjedna: Budite spremni na jak vjetar i kišu. Evo do kada će to trajati

Idi na originalni članak

Petak donosi upozorenja na jak i olujan vjetar. Na Kvarneru i dijelu srednjeg Jadrana mogući su udari juga preko 100 km/h, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti obilnija količina kiše. Više u video prilogu!

Oglas

Kraj radnog tjedna prilično neugodan, nekima i težak uz sve izraženiju južinu. Vjetrovito i neuobičajeno toplo za doba godine, a sutra će nam se dodatno približiti frontalni poremećaji sa zapada ispred kojih će nam pritjecati i dalje topao, ali vlagom sve bogatiji zrak.

Petak tako donosi upozorenja na jak i olujan vjetar. Na Kvarneru i dijelu srednjeg Jadrana mogući su udari juga preko 100 km/h, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može pasti obilnija količina kiše.

PETAK

U prvom dijelu dana većinom oblačno, vjetrovito, izglednija je povremena kiša, ali uglavnom na moru i područjima uz njega, najčešće na širem riječkom području. Puhat će na kopnu još uvijek umjeren i jak jugozapadnjak, u gorju na udare olujan, dok će duž obale jugo još pojačati na ponegdje olujno, a na Kvarneru imati i orkanske udare. Jutro osjetno toplije s najnižom temperaturom oko, za veljaču visokih 9 °C, a duž obale između 10 i 13 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj oblačno, samo prolazno u početku s ponegdje malo kiše, a onda će češća biti kasnije, u noći na subotu. Malo manje vjetrovito, ali i dalje uz umjeren, ponegdje jak jugozapadni te sve češće južni vjetar. Temperatura oko 15 °C, slična današnjoj. I na istoku oblačno, bez sunca, ali uglavnom suho ili uz tek nakratko samo malo kiše u zapadnim predjelima Slavonije. Uz umjeren južni vjetar podjednako toplo kao i danas, najtoplije u zemlji, između 15 i 18 °C.

U Dalmaciji prevladavajuće oblačno, mjestimice s kišom, osobito u zaobalju, navečer izgledno povremeno i drugdje. Jugo olujne jačine, a od Splita prema sjeveru nerijetko i s orkanskim udarima. Temperatura oko 16 °C. Na sjevernom Jadranu tmurnije i sve kišovitije, lokalno s obilnom količinom kiše, a navečer, dolaskom fronte može biti praćena grmljavinom. Do tada, probleme će stvarati olujno na udare orkansko jugo i oštro. Temperatura uz more između 11 i 14 °C, u gorju oko 10 °C.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti za vikend i u ponedjeljak promjenjivo, ali sve mirnije. Možemo reći gotovo proljetno vrijeme. Bit će i sunčanih razdoblja, ostaje iznadprosječno toplo, ali ne baš sasvim suho. No, kiša do ponedjeljka samo sporadična i u manjim količinama, a češća će moguće biti na prijelazu tamo s utorka na srijedu.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu za vikend postupno smirivanje, dulja sunčana razdoblja na sjeveru, ali u Dalmaciji češća kiša i pljuskovi, na krajnjem jugu moguće i oni izraženiji praćeni grmljavinom. Novo naoblačenje uz jačanje južine, čini se, od utorka, piše Danas.hr.

Exit mobile version