VRIJEME SE OPET MIJENJA: Dunja Mazzocco Drvar otkriva stiže li nam za Uskrs sunce ili snijeg

Prošli tjedan imali smo prilično hladne dane, zatim je za vikend zamirisalo proljeće da bismo već danas osjetili još jedan nalet hladnoće

U drugoj polovini prošlog tjedna veći dio zemlje okupalo je dugoočekivano sunce, što je bio odličan uvod za kalendarski početak najiščekivanijeg godišnjeg doba – proljeća.

vrijeme uskrs

RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar osvrnula se na zimu koja je za nama, ali i otkrila što nas čeka u prvim danima proljeća i za uskrsne blagdane.

Kakva je bila zima i možemo li je napokon ostaviti iza sebe?

“Kolege iz Hidrometeorološkog zavoda obradili su podatke za zimu i oni odgovaraju općem dojmu koji, sigurna sam, imaju i građani. Zima je u cjelini bila toplija i sušnija od prošle. U velikom dijelu zemlje svrstana je u klimatološku kategoriju “vrlo toplo”, a na Kvarneru, srednjem Jadranu i krajnjemu jugu čak “ekstremno toplo”. Količine oborine bile su većinom iznad prosjeka, no ipak u kategoriji “normalno”, dok je na sjevernome Jadranu, u dijelu Gorskoga kotara te Pokuplju bilo “kišno”. Sjećamo se, uostalom, obilnih kiša koje su ponajviše u veljači zalijevale zapadni dio zemlje”, kaže Mazzocco Drvar.

“U jednoj od naših prognoza najavili smo da će zima, koja nas je poštedjela kad je trebala, ošinuti repom. Naime, prošli tjedan imali smo prilično hladne dane, zatim je za vikend zamirisalo proljeće da bismo već danas osjetili još jedan nalet hladnoće koji će još ojačati sutra i prekosutra. E, tada ćemo zimu ostaviti iza sebe”, dodaje RTL-ova meteorologinja.

A što nas čeka u travnju?

“Točno je da je i travanj poznat kao promjenjiv mjesec, ali s velikom sigurnošću mogu reći da krajem ovoga tjedna možete konzervirati zimske kapute i čizme. Naime, zasad se čini da će se u travnju nastaviti vrijeme slično onome s kraja ožujka, ugodno toplo i sušnije nego što je bilo u dosadašnjem dijelu godine. Ne brinite se, za usjeve ima dovoljno akumulirane vlage u tlu. Vrlo je velika vjerojatnost da ni mraza neće više biti, barem ne onoga koji bi mogao napraviti štetu. Postoji signal za umjereno zahladnjenje sredinom mjeseca, a nakon toga ćemo već posegnuti za kratkim rukavima”, najavljuje Mazzocco Drvar.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari