PROGNOZA VREMENA

VRIJEME Stiže nam saharski pijesak a dijelove Hrvatske čekaju kiša i pljuskovi s grmljavinom

Idi na originalni članak

Još će u srijedu uz dulja sunčana razdoblja biti uglavnom suho, ali već krajem dana i u noći četvrtak moguće prolazno malo kiše na zapadu, koja će rasprostranjenija biti u petak i subotu

Oglas

Nastavile su se ugodne jesenske prilike, a slično ostaje i u utorak. Bit ćemo u polju anticiklone, tek povremeno može proći malo vlage našim sjevernijim krajevima, ali uglavnom samo u obliku naoblake. Istovremeno, ostaci još jednog oslabljenog uragana s Atlantika do kraja će utorka stići nad kopno zapadne Europe i najaviti nama oblačnije dane u drugoj polovici tjedna, prognozira Dorian Ribarić za RTL Danas.

UTORAK

Ujutro pretežno vedro, ali će česta biti na kopnu pojava magle, osobito u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, a moguća je smanjena vidljivost i mjestimice na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, prije svega uz zapadnu obalu Istre. Vjetar će uglavnom izostajati pa će se ta magla najprije izdizati u niske slojevite oblake, ali do sredine dana uglavnom i razilaziti. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko 7-8 °C, duž Jadrana između 15 i 17 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj u početku svakako sunčanije nego danas, ali prema kraju dana ponovno uz porast naoblake sa zapada. No, bez oborina. Zapuhat će slab, prolazno umjeren sjeveroistočni vjetar, ali malo toplije, bit će oko 20 °C. Na istoku zato pretežno sunčano, ponegdje čak i vedro ili uz samo visoke prozirne oblake. Puhat će prolazno umjeren sjeverac, ali također malo toplije uz 21-22 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i toplo. Tek ponegdje slab do umjeren maestral, uglavnom na otvorenome i otocima. Temperatura zraka je to od 24-25 °C, a samo par niže je još uvijek ona samog mora. Na sjevernom Jadranu i u gorju prolazno sunčanije, ali ubrzo ponovni porast naoblake, osobito na širem riječkom području i u gorskom kotaru gdje lokalno može pati koja kap kiše. Vjetar u početku slab, ali navečer će zapuhati bura i jačati, posebice pod Velebitom. Temperatura između 20 i 23 °C, malo niža u gorju.

SAHARSKI PIJESAK

S obzirom na nekoliko prošlih pamtljivih epizoda ove godine iz travnja i lipnja, stići će do naših krajeva razmjerno male količine pijeska u drugom dijelu tjedna, kao i obično uz južna visinska strujanja. Nije to ništa neuobičajeno, većini niti neugodno, a s obzirom na malu količinu možda će samo nakratko zamutiti nebo prije dolaska tmurnijih oblaka u drugom dijelu četvrtka. Ono što će možda biti vidljivije su tragovi pijeska nakon kiše na automobilima i prozorima na zapadu zemlje te uz Jadran.

IDUĆIH DANA NA MORU

Znatno promjenjivije i kišovitije zato na Jadranu i područjima uz njega, osobito u petak i subotu kada su lokalno moguće i obilniji pljuskovi praćeni ponegdje grmljavinom. Pratit će to jako jugo, koje početkom vikenda na sjevernom dijelu okreće na buru. I ovdje sve manje toplo, ali primjereno je to dobu godine.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti sve oblačnije pa i postupno malo svježije. Još će u srijedu uz dulja sunčana razdoblja biti uglavnom suho, ali već krajem dana i u noći četvrtak moguće prolazno malo kiše na zapadu, koja će rasprostranjenija biti u petak i subotu. No, bit će i suhih razdoblja, više kiše samo u gorju piše Danas.hr.

Exit mobile version