VRIJEME: Temperature i dalje preko 30 stupnjeva, no ovo kazuje da je jesen pred vratima

Foto: Riječanin

Sunčeve topline ovog će tjedna biti u izobilju: Novu tjednu vremensku prognozu donosi Željka Pogačić

Iako se približavamo polovini rujna, vrijeme će ovaj tjedan biti više nalik kolovoškom. Samo će jedna pojava ipak odavati da je jesen pred vratima. To je magla, no ona neće biti dugotrajna niti će kvariti ljetni ugođaj.

U anticikloni, koja će se veći dio tjedna zadržavati nad našim dijelom Europe, zrak se polako spušta pa je atmosfera vrlo stabilna. Tu anticiklonu možemo zamisliti kao atmosferski poklopac na loncu zraka. Pri tome se prizemni zrak hladi jer poprima svojstva podloge nad kojom se nalazi, a ta se podloga tijekom noći jako hladi jer nema sunca koje bi je zagrijalo ni oblaka koji bi sačuvali primljenu dnevnu toplinu. Ako se temperatura prizemnog zraka dovoljno snizi da se on zasiti vodenom parom, počinje proces kondenzacije i nastaju vrlo sitne lebdeće kapljice vode, nama vidljive kao magla.

Proces nastanka magle vrlo je sličan nastanku oblaka, pa maglu definiramo kao oblak pri tlu. Nedugo nakon izlaska Sunca, ona najčešće nestaje. Često postoji još jedan skriveni, ali iznimno važan čimbenik koji utječe na zadržavanje magle – rosa. Naime, ona će s prvim Sunčevim zrakama početi isparavati i održavati maglu na životu i nekoliko sati dulje nego kad je nema na tlu.

Nakon nekog vremena zagrijavanje zraka nadjača ovaj efekt nadopunjavanja zraka parom od rose i magla počinje iščezavati. Prvo iz najnižeg sloja pa često znamo vidjeti kao se „magla diže“.

MORE:

Početak će ovog rujanskog tjedna na moru biti ugodan. Duž cijelog Jadrana očekujte sunčano vrijeme uz visoke, tanke, koprenaste oblake.

Ujutro će puhati slab burin, a poslijepodne umjeren maestral koji će nakon 14, 15 sati ublažavati vrućih 30 °C u hladu. Ljetna idila. Noći će biti tople, gotovo posvuda iznad 20 stupnjeva, a na dubrovačko-neretvanskom području bit će i neugodno tople. Uz to što se temperatura noću i dalje neće spuštati ispod 23 °C, danju očekujemo temperature više od 31 °C.

U četvrtak će južni vjetar najaviti novu destabilizaciju. Nebo će postupno prekrivati nešto niži oblaci, ali se u petak samo na sjevernom dijelu očekuje poneka kap kiše.

KOPNO:

Ranojutarnje smo sate ovog tjedna u kotlinama, Podunavlju, Posavini, Pokuplju i na višim nadmorskim visinama, odnosno u gorju, već opisali u uvodu. Ali ne brinite se, sunce je još dovoljno jako da dugotrajnu, gotovo cjelodnevnu maglu ne očekujemo. Tamo gdje je bude, očekujte prilično svježa jutra – oko 12 °C.

Drugdje svakim danom jutra sve ugodnija. U petak u središnjoj Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije moguće i 18 °C. Danju sunčano, uz malo grudastih oblaka lijepog vremena, a bit će i sve toplije. Tako će u srijedu u središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Baranji i Srijemu biti vrućih 29, nerijetko i 30 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije i preko 31 °C.

Od četvrtka će tlak zraka početi padati, u zraku će se osjećati prilična sparina i teško vrijeme. Umjeren će jugozapadnjak donijeti nešto više oblaka, na zapad tek neznatno osvježenje, dok će se na istoku zadržati vrućih i sparnih 30 °C. I velik će dio petka biti suh i vruć. Lokalni pljuskovi i blaže osvježenje izgledni su za vikend, osobito na zapadu.

Dakle, iskoristite ove dane za boravak na otvorenom i radove poput berbe grožđa i dozrelog voća te pripremne radove za jesensku sjetvu, jer će sunčeve topline ovoga tjedna biti u izobilju. Detaljniju prognozu za idući vikend doznajte već danas u emisijama RTL Vrijeme u 16:30 te RTL Danas u 18:30. Naravno, sve možete pratiti i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme.

Željka Pogačić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari