VUKOVARSKI VODOTORANJ: Prikupljen tek prvi od 21 milijun kuna, Vukovarci: „Opet više riječi, nego djela

Nakon dva mjeseca velike donatorske kampanje za obnovu vukovarskog vodotornja prikupljen je samo milijun kuna od potrebnih 21

Vukovarski vodotoranj na sebi ima 600 rana. Iako su ga gađali raznim projektilima, hrvatska zastava uz prkos se vijorila. No, nakon dva mjeseca kampanje, prikupljen je samo jedan milijun kuna za njegovu obnovu.

“U tom su milijunu, ono što nam je najvažnije, svi segmenti hrvatskoga društva, od umirovljenika do dječjih vrtića. Imamo krasne primjere umirovljenika, iz mjeseca u mjesec, kako im stiže mirovina, uplaćuju po 50 do 100 kuna”, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Poznato je da je reprezentativac Ivan Rakitić uplatio deset tisuća eura, a košarkaški klub Cedevita 30.000 kuna. Hrvatski nogometni savez najavio je uplatu od 50.000, a tvrtka Končar od milijun i pol kuna.

Većina Vukovaraca se slaže da ga treba obnoviti, ali im stara narodna “zrno po zrnio pogača” ne ulijeva baš nadu.

Za konzerviranje Vodotornja potreban je 21 milijun kuna. Iz podnožja će se panoramskim dizalom voziti do memorijalne sobe, volumena košarkaškoga igrališta, gdje će se na plazmama prikazivati dokumentarni filmovi. Na vrhu tornja bit će terasa s pogledom.

U agitiranje se, za boravka u Vukovaru, uključila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pozvala je donatore kao pokroviteljica obnove. Obvezu imaju svi. Jer se nakon poslijerantnog povratka s tog 50-metarskog fenomena vidio sav užas grada heroja.

“Gradski muzej će sa razine svojih vlastitih prihoda ostvarenih zapravo ulaznicama, posjetama i našim aktivnostima, biti uključen u donatorski dio za obnovu”, kaže Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Obnova bi trebala početi ovoga ljeta. Iako novca još nema, gradonačelnik će za mjesc dana raspisati javni natječaj. Proračun Vukovara od 270 milijuna nema previše prostora rastegnut se za Vodotoranj.
Ivana Draganić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari