UZBUNA NA TRŽIŠTU

WHO će popularni zaslađivač u gaziranim pićima proglasiti mogućim uzročnikom raka

Foto: Free Pick

Zaslađivač aspartam koristi se, između ostalog, u dijetalnoj Coca-Coli, Marsovim Extra žvakaćim gumama i pojedinim Snapple pićima. Tijelo koje će mišljenje objaviti u srpnju ne propituje koliko netko može konzumirati aspartam i biti i dalje siguran

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) idući tjedan mjesec proglasit će jednog od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu moguće kancerogenim, odnosno mogućim uzročnikom raka, objavio je Reuters.

Riječ je o tvari aspartam, koja se koristi u proizvodima kao što su dijetalna Coca-Cola, Marsove Extra žvakaće gume i pojedina Snapple pića. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) koja je ogranak WHO-a u srpnju će proglasiti “moguće kancerogenom za ljude” .

IARC je finalizirao svoje mišljenje ranije ovog mjeseca nakon sastanka vanjskih stručnjaka skupine, a cilj joj je procijeniti je li nešto potencijalno opasno ili ne.

Pritom ne uzima se u obzir koliko proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daje drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Međutim, slične presude IARC-a u prošlosti za različite tvari izazvale su zabrinutost među potrošačima pa su dovele i do tužbi te je na kraju to postao pritisak na proizvođače da ponovno kreiraju recepte te zamijene ih alternativama. To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

Objava odluke 14. srpnja

JECFA, WHO odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem lipnja i trebao bi objaviti svoje nalaze istog dana kada IARC objavi svoju odluku – 14. srpnja.

Od 1981. JECFA tvrdi da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Na primjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića, ovisno o količini aspartama u piću, svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uvelike dijele njegovo stajalište.

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e bili povjerljivi do srpnja, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”.

Povjerenstvo za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti.”

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.

“Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti”, napisala je Nozomi Tomita, dužnosnica japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u pismu od 27. ožujka zamjenici ravnatelja WHO-a Zsuzsanni Jakab.

Pismo, koje je Reuters dobio na uvid, također poziva da se zaključci obaju tijela objave istog dana, što će se i dogoditi. Japanska misija u Ženevi, gdje je sjedište WHO-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Zaključci IARC-a mogu imati golem utjecaj.

Suđenja zbog bolesti

Njegovo je povjerenstvo 2015. zaključilo da je glifosat “vjerojatno kancerogen”.

Godinama kasnije, iako su druga tijela poput Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procjenu, tvrtke su i dalje osjećale učinke odluke.

Njemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a također su se suočile s kritikama zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog tvari ili situacija koje je teško izbjeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju “vjerojatno kancerogenih”, a korištenje mobilnih telefona kao “moguće kancerogenih”, slično aspartamu.

“IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko diskreditiranim istraživanjima”, izjavila je Frances Hunt-Wood, glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA).

Zabrinutost proizvođača zbog recenzie

Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill, rekla je da je “ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače”.

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s tim sladilom.

Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Ali također će vjerojatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito.

Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine.

Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani, piše RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari