BORBA S KORONAVIRUSOM

WHO poziva vjernike da vjerske skupove za Uskrs organiziraju na otvorenom!

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Nekoliko dana prije Uskrsa i dva tjedna prije početka ramazana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu preporuke o organiziranju vjerskih skupova u Europi, pozivajući da se održe na otvorenom u zemljama gdje su okupljanja još dopuštena.

“U zemljama gdje se virus više širi, treba ozbiljno razmisliti o virtualnim skupovima, o odgodi ili o smanjenju veličine tih skupova”, napisao je WHO za Europu u priopćenju na temu vjerskih slavlja u proljeće. Općenito, “svi vjerski obredi trebaju se održavati vani ako je moguće, ili ih treba smanjiti u obimu i u trajanju, uz poštovanje razmaka, prozračivanje, pranje ruku i korištenje maski”, preporučuje UN-ova organizacija.

“Još je bolje ako se slavi sa članovima kućanstva”, poručuje WHO, upozoravajući da treba izbjegavati svaki kontakt u slučaju simptoma i karantene. Što se tiče skupova u zatvorenom, WHO podsjeća da su “osobito opasni, pa i oni manji” jer se okupljaju članovi različitih kućanstava, premda te skupove službeno ne zabranjuje, piše Net.hr

U nekoliko zemalja europske regije WHO-a koja obuhvaća pedesetak zemalja, među kojima Rusiju i više zemalja srednje Azije, “broj zaraženih ozbiljno raste i u ovoj fazi pandemije ne smijemo popuštati oprez”, ističe organizacija. Kršćani u nedjelju, nakon Velikog tjedna, slave Uskrs, a židovi Pashu. Muslimanski mjesec posta, ramazan, traje od 13. travnja do 12. svibnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari