ISPLATILO SE ULAGANJE

Video | Za mjesec dana se udvostručuje kapacitet LNG terminala na Krku: Može li zadovoljiti hrvatske potrebe?

Neće biti problema s opskrbom i terminal će kontinuirano isporučivati plin

Da ne budu hladne zime, a u nedostatku jeftinog ruskog plina, neke države po hitnom postupku prije zime pokušavaju uspostaviti plutajuće terminale kojim bi kupovali ukapljeni plin uglavnom iz SAD-a, ali i drugih izvora.

Hrvatska Vlada je u kolovozu odlučila uložiti dodatnih 180 milijuna eura u proširenje kapaciteta LNG Terminala na Krku. Tamo je bio reporter RTL-a Boris Mišević koji je razgovarao s direktorom LNG Hrvatska, Hrvojem Krhenom.

Trenutni kapacitet od 2,9 milijardi kubičnih metara plina se pretvara u 6,1 milijardu kubičnih metara. Što se tiče financijeraka, manji dio novca, 25 milijuna eura, će ići na tehničke preinake LNG terminala, a 155 milijuna eura ići će na izgradnju plinovoda Zlobin Bosiljevo.

“Što se tiče proširenja kapaciteta, napraviti ćemo tehnološku preinaku na brodu, tako da ćemo ugraditi jedan dodatni modul za regasifikaciju i na tja način ćemo povećati mogućnost isporuke količine prirodnog plina u sustav”, rekao je Krhen.

Dodao je da neće biti problema s opskrbom, da će terminal kontinuirano isporučivati plin, a da će sam zahvat biti odvabljen u roku od 30 dana.

Na pitanje mogu li u potpunosti opskrbiti Hrvatsku sa plinom u slučaju da prestane isporuka Ruskog plina, Krhen odgovara:

“Mi za plinsku godinu koja počinje 1. listopada u najavi imamo 31 carier, što je ekvivalent od 2,7 milijarde prostornih metara prirodnog plina koji će stići na tržište putem LNG terminala. Vjerujemo da će uz domaću proizvodnju i skladišne kapacitete taj plin biti dostupan domaćem tržištu.”

“LNG uz kapacitete proizvodnje i skladišne kapacitete može zadovoljiti potrebe tržišta za prirodnim plinom”, naglasio je.

Na pitanje postoji li opasnost da zakupci terminala transferiraju negdje drugdje i da ne završi u Hrvatskoj, rekao je da ne postoji.

“Imamo šest zakupaca i sve te tvrtke posluju na području RH i do sada, s obzirom na isporučene količine od početka rada koje su preko 3,2 milijarde prostornih metara, velika većina tog plina je ostala na području RH”, zaključio je Krhen, izvještava Boris Mišević za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari