PRIPREMA ZA TURISTE

Video | Za sezonu se traži sve, od kuhara i konobara do sobarica! Rade i brojni srednjoškolci: Evo što je najtraženije

Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji

Hrvatska se užurbano priprema za turističku sezonu pa je i potraga za radnom snagom u punom jeku. Hotelske kuće, turističke agencije i restorani ponudili su brojna radna mjesta na Sajmu u Dubrovniku.

Traži se gotovo sve od kuhara i konobara do sobarica. Svoju šansu za dobrim džeparcem koriste i srednjoškolci koji imaju priliku naučeno primijeniti u praksi.

”Ovako kroz sezonu je jako dobro i za učenika i studenta”

Ana i Anamarija završavaju srednju školu. Iza sebe već imaju tri radne sezone u ugostiteljstvu.

”Ovako kroz sezonu je jako dobro i za učenika i studenta jako dobro jer se može i zaraditi za studirati i za kroz godinu imati tako da jako dobro”, rekla je Ana Mijatović, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

”Nije mi bilo teško raditi, a i uz tu sezonu naučiš nešto novo za sljedeću godinu školsku”, kazala je Anamarija Gašpar, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Prilika za dobru zaradu

Ali i prilika za dobru zaradu. Plaće za učenike u turizmu iznose i do 7 tisuća kuna, dok studenti po satu najčešće zarađuju između 30 i 35 kuna. Ove se godine traži velik broj sezonskih turističkih djelatnika. Plaća, kažu učenici, nije jedino mjerilo.

”Trenutno tražim posao u nekom hotelu koji je visoke kvalitete i nadam se da ću uspjeti”, izjavio je Patrik Miladin, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

”Tražim neko mjesto gdje ću postići dobro iskustvo”, rekao je Eldin Grebović, učenik Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

”Više nešto na terenu nego u hotelu, ne vidim sebe da radim u kancelariji nego više izvan. Za početak očekujem dovoljno da pokrijem izlaske”, kazala je Dora Japunčić, učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

”Naši učenici se trebaju približiti tržištu rada, učenjem temeljeno na radu, a jedan od drugih načina je ustvari i prisustvo na tržištu rada”, izjavila je Hilarija Lozančić Benić, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.

Tržište nudi brojne poslove

Tržište nudi brojne poslove u turističkoj sezoni – prilika je to za stjecanje radnog iskustva.

”Tražimo zainteresirane za rad na recepciji plaži, aperitiv baru, kuhinji i restoranima”, rekla je Anđela Obad, djelatnica u hotelu.

”Trenutno se traži zaposlenje – posao predstavnika turističkog predstavnika u hotelu kao i zaposlenika na aerodromu. Znači sve što je vezano za goste”, kazala je Kristina Samac, djelatnica u turističkoj agenciji.

Trendovi se mijenjaju pa i interes za radna mjesta.

Najviše interesa učenika za organizacijom evenata

”Konkretno, najviše interesa su mi pokazali učenici za organizacijom evenata. To je valjda ono što je danas ipak u ovom svijetu digitalnih medija možda najviše in”, rekao je Toni Šimunović, direktor prodaje u hotelu.

Promjene se događaju i na tržištu rada. Deficitarna zanimanja ove godine su kuhari, konobari, sobarice i pomoćno osoblje. Dolaskom turističke sezone i broj nezaposlenih sve je manji.

”Sam podatak je da je 5630 osoba sada u Područnom uredu Dubrovnik trenutno nezaposleno u odnosu na prošli mjesec to je smanjenje od gotovo 18 posto”, kazao je Julijo Srgota, predstojnik Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Dubrovnik.

Osim učenika i studenata, rad u sezoni u Dubrovniku potražuju i strani državljani, a do sada je izdano oko 2 tisuće radnih dozvola, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari