ELEKTRIČNI PASTIRI

Za zaštitu blaga od vuka do 100.000 eura bespovratnih sredstava

U tijeku je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za zaštitu stada od velikih zvijeri, među kojima stočari kao najveći problem ističu vuka. Doznali smo iskustva s električnim pastirom, ali i kako odabrati potreban uređaj.

Objavljen je natječaj za provedbu  podmjere 4.4.1.  kojim poljoprivredna gospodarstva, javne ustanove i tijela te udruge mogu dobiti bespovratno sredstva od 4.000 do 100.000 eura, s intenzitetom potpore od 100 posto koja su namijenjena ulaganju u zaštitu od velikih zvijeri, bilo da se radi o vuku, risu ili medvjedu.

Bespovratna sredstva mogu se dobiti za kupnju električnih pastira, kupnju pastirskog psa tornjaka, izgradnju nastambi za stoku i kupnju zemljišta do 10 posto vrijednosti projekta. Ulaganja su namijenjena korisnicima koji se bave stočarstvom, prijave traju do 7. kolovoza, a prihvatljiva su isključivo na području rasprostranjenosti velikih zvijeri. Iznos bespovratne potpore koji se odobrava je 6,39 eura po postavljenom metru električne ograde.

Solarni električni pastiri za zaštitu stada

Stočar Tomislav Copić iz Drniša, koji ima 400 ovaca, kaže da mu u prosjeku godišnje od vuka strada 30-ak ovaca. Posebno pamti crnu 2021. godinu kad je taj broj bio još i veći. Sreća u nesreći je, kaže, da odštete država redovito isplaćuje, ali je nužno ispoštovati proceduru, što znači pronaći kostur strvine te podnijeti zahtjev, nakon što vještak izađe na teren radi očevida.

Električni pastir na solarno napajanje (Foto: Vitalis)

Ističe i da treba imati na umu da je problem veliki te da je u samo godinu dana broj ovaca u Šibensko-kninskoj županiji, odnosno Dalmatinskoj zagori, pao za čak 30 posto i da nema dovoljno janjadi, koju je, inače, svu bez problema prodao ove sezone za po 140 do 150 eura po janjetu.

Rješenje za učinkovitu zaštitu blaga ima vlasnik tvrtke Vitalis iz Đakova Neven Šimić, koji kaže da su im česti kupci opreme, osim lovaca, i stočari koji drže stoku na otvorenome.

Dakle, prvi korak je odabir električnog pastira ovisno o vrsti životinje koje se ograđuju ili onima od kojih želite obraniti svoje usjeve, posjed ili slično. Primjerice, za ograđivanje od divljači kao što je vuk ili medvjed preporučuje se što jači električni pastir s izlaznom snagom od 8 džula i više.

Za savjet i konzultacije možete im se obratiti svaki radni dan na neki od niže navedenih kontakata:

Trgovina Vitalis, Vitamedic d.o.o., Pavićeva 32, 31400 Đakovo, Hrvatska, tel: +385 98 1616 599, +385 31 496 577, e-mail: ljekarna.vitalis@gmail.com

Popularno je, kaže, solarno napajanje pogotovo ako nemate struje na površinama koje ograđujete. To znači da se instalira solarna ploča koja se spaja s uređajem i akumulatorom i tako ih napaja, a osim njih tvrtka ima u ponudi i akumulatore na punjive baterije. Prije postavljanja pastira važno je i odabrati stupove, a kupci se najčešće odlučuju za drvene jer su jeftiniji iako je, napominje, prednost plastičnih to što na sebi imaju ugrađene izolatore na koje se provuče žica ili traka. To olakšava njihovo postavljanje, a za drvene se izolatori naknadno kupuju. Dodaje i da se stupovi najčešće postavljaju na razmak od tri do četiri metra jer se tada žica može najbolje nategnuti.

Za divljač je potrebna što jača žica

Čuli smo da ako se ograđuje kao zaštita od divljači, žica mora imati što veću prekidnu silu koja označava njezinu čvrstoću. Dakle, manje će biti pucanja i šteta na njoj. No, ako se postavlja ograda čija je dužina više kilometara, onda se bira žica koja ima što manji otpor. Naime, što je on niži to ona bolje provodi impuls i bit će jednak udaru na, primjerice, petom i prvom kilometru. Važno je napraviti i dobro uzemljenje, što piše na svakom njihovom uređaju, jer bez njega nema ni dobrog udara.

Gdje nabaviti komplet za ograđivanje električnim pastirom?

“Valja imati na umu da električni pastir ne može ozlijediti ljude ni životinje. Izazvat će samo kratak neugodan udar, a ogradu pod naponom potrebno je označiti vidljivim oznakama upozorenja za ljude odnosno ispoštivati vizualnu uočljivost”, pojašnjava.

Lički stočar Stipe Pavičić iz zaseoka Sekulići kod Lovinca, kaže da se preporodio otkako je, prije dvije godine, nabavio solarnog električnog pastira koji sada čuva deset krava i junica na nepreglednim krškim pašnjacima ispod Velebita. Dodaje da solarni panel napuni akumulator za samo sat vremena, a on ga uključuje samo noću.

Otkad sam postavio električnog pastira, preporodio sam se, kaže Stipe Pavičić (Foto: M. Petković)

O njegovom lijepom gospodarstvu smo već pisali, prije tri godine. Stipe i dalje sam obrađuje 100 ha zemlje što je nekada radilo čak 20 obitelji. Doduše, od većeg uzgoja u sustavu krava-tele od 70 grla, s kojim je među prvim krenuo u Lici, još prije 13 godina, odustao je baš zbog vrlo teškog držanja goveda na otvorenom, posebno što se tiče napada čagljeva i vukova, ali i opskrbe vodom. Električni pastir, dodaje, omogućuje mu da lakše spoji stočarstvo i ratarstvo, jer sad ima više vremena za obrađivanje zemlje, dok goveda mirno pasu pod budnim okom pastira i čak deset pasa.

Neriješeno pitanje zakupa zemljišta

Predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci Ivan Tešija kaže da se zahvaljuju Ministarstvu gospodarstva na povećanju plaćanja odštete za vuka, ali da stočari ne žele da njihova stada i dalje budu hrana vukovima. “Želimo svoje blago živo i zdravo jer od njega egzistiramo”, naglašava.

Ističe da žele poput drugih kolega na području EU normalno živjeti, raditi i proizvoditi, a to ne mogu zbog svakodnevih napada. Ujedno, smatraju u Udruzi neophodnim uz povećanje naknade za štetu od vuka krenuti i s izlovom križanaca..

Najavljene mjere pomoći Ministarstva poljoprivrede za nabavu električnog pastira, pastirskih pasa, gradnju nadstrešnica, upozorava, za veliku većinu poljoprivrednika je i neprovediva zbog kontradiktornih zakona.

Napominje da stočari, koji to mogu, rado nabavljaju pa i već posjeduju električne pastire koji se u cijelom svijetu koriste kao sredstvo pomoću kojeg drže svoje životinje pod nadzorom, no problem kod nas je što gotovo svi poljoprivrednici napasaju svoje blago na državnim pašnjacima i ne mogu doći do zakupa većine zemljišta. Sasvim mali broj ima sklopljen ugovor, a na državnom zemljištu za kojeg nemate zakup, nije dozvoljeno postavljanje električnog pastira.

Cijene solarnih kompleta

Potvrđuje to stočar iz Trilja Ivan Kaloper, koji ima 350 ovaca, a kaže da je zbog električnog pastira već dva puta bio na sudu, jer ih je postavio “nelegalno”. Ogorčen je što ima slučajeva da su jedno stado vukovi napadali čak 32 puta doslovno na kućnom pragu te kao i ostali stočari traži rješenje ovih problema i mogućnost zaštite svojih stada.

Stočar Ivan Kaloper (Foto: arhiva I. Kalopera)

Kada je u pitanju postavljanje električnog pastira  na površini od jednog hektara, to znači, pojašnjava Neven Šimić, da je potrebno 400 metara žice odnosno ukupno 2,4 km ako se postavlja žica u šest redova. Treba odabrati uređaj koji može pokriti dužinu ograde od 2,4 km. Nadalje, treba odabrati i 133 stupova ako se postavljaju na razmak od tri metra. Osim toga, potrebna je ručka za vrata u ograđeni dio koja može biti rastezljiva i do pet metara kako bi u posjed mogli ući i s poljoprivrednim strojevima.

Njihovi uređaji imaju garanciju tri godine, a u ponudi su im marke renomiranih proizvođača te se cijene solarnih kompleta kreću već od 333 eura, ovisno o potrebnoj snazi pastira.

Za savjet i konzultacije možete im se obratiti svaki radni dan na neki od niže navedenih kontakata:

Trgovina Vitalis, Vitamedic d.o.o., Pavićeva 32, 31400 Đakovo, Hrvatska, tel: +385 98 1616 599, +385 31 496 577, e-mail: ljekarna.vitalis@gmail.com

Izvor: Agroklub.hr

Autor: Marinko Petković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari