ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Mladi u Hrvatskoj u vrhu po pušenju cigareta, trave i opijanju, ali među najčednijima

Hrvatski tinejdžeri u vrhu su među 42. zemlje po pušenju cigareta i marihuane te prekomjernom opijanju

Istraživanje provedeno na gotovo šest tisuća učenika govori da gotovo svaki treći 15-godišnjak svoje zdravlje ocjenuje lošim. Razlozi su prehrana i manjak fizičke aktivnosti, iako smo među deset najaktivnijih.

Petnaestogodišnjacima se preporuča svakodnevna rekreacija od najmanje sat vremena. Normu ispunjava tek svaki četvrti učenik i osma učenica.

“Prehrana je sve lošija i lošija. Primarno govorim o djevojčicama ili djevojkama koje imaju percepciju svog tijela da su prebucmaste i stavljaju se na dijetu, a ta dijeta uključuje nedoručkovanje i nekonzumiranje voća”, rekla je Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Brojnim akcijama Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokušava stati na kraj pretilosti.

“Najveći je udio i djevojčica i dječaka u dobi od 11 godina, oko 30-ak posto. I onda on počne padati u svakoj sljedećoj dobnoj kategoriji”, dodala je Musić Milanović.

Čak 48 posto učenika ne doručkuje svaki dan, a najbitniji obrok u danu preskače 56 posto djevojka. S konzumiranjem voća brojke su još i gore. Čak 75 posto učenika i 71 posto učenica ne jede voće svaki dan, ali zato piju i puše.

Od 42 zemlje Hrvatska je treća po broju učenika koji puše jednom tjedno i redovito se opijaju. Zabrinjava i podatak da se u četiri godine udvostručio broj zlostavljanih djevojaka.

Posljednih godina smanjuje se spolna aktivnost 15-godišnjaka. Od Hrvata čedniji su jedino mladi Armenci, ali zabrinjava podatak da čak 47 posto učenika ne koristi zaštitu.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari