NAVALA TURISTA

Video | Zadar pretekao Dubrovnik po broju noćenja. Kako im je to uspjelo?

Ilustrativna fotografija: Sime Zelic/PIXSELL

A prvak u povećanju broja noćenja u odnosu na prošlu godinu ipak je Zadar u kojemu se bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast

Dubrovnik, kao najpoznatija hrvatska turistička destinacija, nikada prije nije došao do milijuntog noćenja. A Zadar, u postotnom povećanju predsezonskog rasta pretekao je čak i Dubrovnik. Zahvaljujući cruiserima, ali i niskotarifnoj kompaniji koja leti i za Dubrovnik, biser hrvatskog juga mjesecima je već pun turista koji su došli ciljano ili su na proputovanju.

“Ovo je moj prvi posjet Dubrovniku. Veliki sam fan ‘Igara prijestolja’ i zato sam sretan što sam tu”, kaže Rimljanin Simone koji priznaje da za druge hrvatske gradove nije ni čuo za razliku od Francuskinje Joelle koja je obišla i srednjedalmatinske perjanice: “Bili smo još u Splitu i Trogiru. Prvi put smo u Hrvatskoj”.

U Hrvatskoj je prvi put i Mađar Benze koji putuje s djevojkom i nabraja gdje je sve bio: “Došli smo iz Makarske, tamo smo unajmili apartman. Ima i drugih gradova. Zadar također, Omiš…” 20 posto više ili oko milijun noćenja u Dubrovniku je ostvareno do kraja svibnja – čak dva tjedna ranije nego lani, pa je zadovoljan Miro Drašković, direktor TZ-a Grada Dubrovnika:

“Sezona nekako ide tijekom kojega smo mi planirali, ne samo na našim internim sastancima, nego i u našim planovima promocije jer i de facto već dvije godine ne promoviramo srce sezone, nego pred i postsezonu.”

A prvak u povećanju broja noćenja u odnosu na prošlu godinu ipak je Zadar u kojemu se bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast. Čak 26 posto. “U Zadru sam trenutačno zbog Hideout festivala na Pagu idućeg vikenda. Ići ću na sjeverne otoke, Dugi otok i na još neka mjesta. Za sada uživam”, kaže Britanac Rob, koji u nekom od idućih posjeta Hrvatskoj planira vidjeti i čuveni Dubrovnik, a Poljakinja Jana s dečkom ga je obišla prije dvije godine:

“Ovaj smo put odlučili posjetiti Zadar jer smo imali direktan let u destinaciju. Želimo vidjeti plaže, malo više saznati o sjevernodalmatinskoj kulturi, probati kuhinju, uživati u suncu i moru”.

Zadarski veliki rast, pogotovo u travnju i svibnju, može se zahvaliti i većem brojem letova koji su ove godine krenuli i ranije nego inače – napominje direktorica TZ-a Grada Zadra Iva Bencun: “To nam je vrlo dobrodošlo zato što se radi o mjesecima van špice i to je na tragu onoga što želimo postići. Nekakav kontinuitet u smislu posjećenosti, u smislu raspoređenosti kroz cijelu godinu, u smislu financijskih rezultata koji su jako bitni svim pružateljima usluga.”

Braća koja su ove godine otvorila restoran u staroj zadarskoj jezgri imaju i veliki broj domaćih gostiju. “Predsezona je bila izvrsna. Znači, četvrti mjesec, peti mjesec, nemam riječi. Zbilja veliki obrtaj ljudi, velika količina ljudi koja je vidljiva na ulicama, a tako i kod nas u restoranu”, kaže suvlasnik restorana kraj Crkve Sv. šime Tomislav Began, a njegov poznatiji brat Saša upravo priprema jelo za goste kojih ne nedostaje na ručku ni na sparnih 36 stupnjeva Celzijevih.

Početak lipnja donio je ipak blagi pad u Zadru jer su Nijemci, kao inače najbrojniji gosti, odlučili ostati kotkuće i uživati u domaćinstvu EURA, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari