ZAKON NA SNAZI, ALI…: Stigli prvi zahtjevi, no još uvijek ništa od osobnog bankrota!

Petero građana zatražilo je od FINE pokretanje izvansudske nagodbe kako bi krenuli u postupak ostvarivanja osobnog bankrota. No, to još ne mogu, jer iako je Zakon stupio na snagu 1. siječnja, vrijedni birokrati nisu napisali pravilnike pa očajni i prezaduženi moraju još pričekati

U novoj godini Snježana i njezin suprug imaju samo jednu želju – krenuti od nule. Četiri tisuće kuna duga prema bankama, u 15 godina s kamatama se popelo na gotovo 600.000. Osobni bankrot vide kao izlaz iz krize.

Snježana je nezaposlena, bolestan suprug umirovljeni je branitelj, čija trećina mirovine odlazi na otplatu dugova. Žive u gradskom stanu. U takvoj situaciji i pravnici savjetuju otvaranje osobnog bankrota.

“Kada nemate imovinu, kada je ta imovina beznačajne vrijednosti, to se utvrdi iz isprava koje dođu pred sud, tada je moguća situacija da sud otvori stečajni postupak i zatvori ga odmah nakon što ga je otvorio”, pojasnila je odvjetnica Dijana Kladar.

No, iako je Zakon o stečaju potrošača stupio na snagu prvim danom ove godine, prvi korak prema osobnom bankrotu još se ne može napraviti. Naime, pravilnici na snagu stupaju tek sutra.

“Od četvrtka se građani mogu obratiti u savjetovališta u ovoj prvoj fazi pred Financijskom agencijom i podnijet zahtjev, zajednički s popisom imovine, uplatom predujma, u iznosu od 300 kuna i izradom plana ispunjenja obveza”, naglasila je pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

FINI je jutros stiglo pet zahtjeva za pokretanje izvansudske nagodbe – dvije iz Zagreba, a tri iz Osijeka.

Oni će zajedno s vjerovnicima morati proći savjetovališta, a ako dogovor ne postignu, dužnici se mogu obratiti sudu, koji može otvoriti stečajni postupak i dodijeliti stečajnog povjerenika. Put od FINE do proglašenja osobnog bankrota može trajati do šest mjeseci. No, sindikati se boje da će građani do njega teško doći.

“Slaba ekipiranost i mreža trgovačkih sudova, nedostatan broj stečajnih upravitelja, nedostatak kvalitentih stečajnih povjerenika… uvjereni smo da se zakon neće moći provoditi”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Od više od 320 tisuća blokiranih građana, u ministarstvu procjenjuju da bi izlazak iz dužničkog ropstva moglo zatražiti njih oko 20.000.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari