NAVEO SVE NEDOSTATKE

Žalio se na uvjete u zatvoru Lepoglava: Država mu sada mora isplatiti 35.000 kuna!

Idi na originalni članak
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Bio je smješten u više odjela, i u svima su, tvrdi, uvjeti izdržavanja kazne bili nečovječni i ponižavajući

Oglas

Republika Hrvatska mora bivšem zatvoreniku isplatiti 35.000 kuna zbog neodgovarajućih uvjeta boravka u zatvoru, nepravomoćna je presuda Općinskog suda u Varaždinu.

M. P. je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora, a kaznu je počeo izdržavati u Kaznionici Lepoglava u veljači 2011., i to, kako tvrdi, u neprihvatljivim životnim uvjetima, piše Večernji list.

Bio je smješten u više odjela, i u svima su, tvrdi, uvjeti izdržavanja kazne bili nečovječni i ponižavajući, a smještaj s ostalim zatvorenicima nije odgovarao standardima za zdravlje, higijenu, prostor i klimatske uvjete. Sobe nisu čiste, suhe i dovoljno prostrane, nemaju dnevno ni umjetno svijetlo, a i previše skučene su jer nemaju propisanu veličinu i volumen – najmanje četiri kvadrata prostora i 10 prostornih metara zračnog prostora za svakog zatvorenika.

VIDEO DANA:

Povrijeđeno ljudsko dostojanstvo

Osim toga, nabraja dalje, u WC-ima nema tople vode i ne mogu se zaključavati s unutarnje strane. Na svakom odjelu, naveo je, boravi više od 50 zatvorenika koji na raspolaganju imaju samo četiri tuš-kabine, a tuševi su stari i prljavi. Posteljina se ne mijenja redovito…

Zbog svega toga povrijeđeno mu je, ističe u tužbi protiv Ministarstva pravosuđa, ljudsko dostojanstvo, a ima i trajne posljedice za zdravlje. Ugroženo mu je bilo i pravo osobnosti u smislu potrebe za zdravljem, intimom, privatnošću i ljepotom, što je rezultiralo psihičkim smetnjama u obliku “deprimiranosti, nelagode, srama, tjeskobe i ograničavanja osnovne ljudske potrebe za intimom”, zbog čega je trpio i trpi duševnu bol. Tražio je 145.000 kuna naknade, no Općinski sud mu je dodijelio 35.000.

Exit mobile version