LOKALNI STOŽERI

Zaraženi djelatnici ambulante u Novalji: ‘Ne možemo reći da je situacija pod kontrolom’

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatska dobiva nova žarišta koronavirusa

Hrvatska je u četvrtak imala 28 novih slučajeva koronavirusa. Najkritičnije je u Vinkovicma gdje je zaraza ušla u dom za starije i nemoćne osobe “Grim” te je 14 osoba smješteno u vinkovačku bolnicu. Na koji način je virus prodro u dom za sada još nije otkriveno.

Županijski stožeri objavljuju kakva je situacija danas.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

U Ličko-senjskoj županiji novi slučaj koronavirusa otkriven je u Novalji, a prema informaciji Epidemiološke službe, riječ je o kolegi prije zaražene osobe koji radi u ambulanti.

Epidemiolog Dinko Puntarić rekao je za Hinu kako ne može reći da je situacija potpuno pod kontrolom, ali, dodao je, “riješit će to” jer epidemiološka obrada traje.

“Riječ je o kombinaciji turističke ambulante i ambulante za hitnu medicinu u koju je ušao virus. Za sada su pozitivna dvojica kolega s posla. U samoizolaciji su tri liječnika, jedan tehničar i nekoliko vozača, sve mladi ljudi. Nije potpuno jasno jesu li se zarazili na poslu ili privatno, ali mi ćemo to zaustaviti”, rekao je Puntarić.

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 153.

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo provedeno je 305 testiranja. Sedam je novih slučajeva, što sad čini ukupni broj aktivnih slučajeva 153”, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Od novih slučajeva zaraze, jedan je kontakt s prethodno oboljelom osobom, jedan je “import” iz SAD-a, jedan iz Saudijske Arabije, a četiri za sada imaju negativne epidemiološke anamneze.

“Između ovih negativnih epidemioloških anamneza zamijetili smo da su to u pravili povratnici s godišnjih odmora. Šaljem apel da je potrebno odgovorno se ponašati i držati propisanih mjera i na godišnjem odmoru, u svakodnevnom životu i na radnome mjestu”, upozorila je Šikić.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Od ukupno 338 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Makarske 2 osobe, iz Sinja 4 osobe, iz Trilja 1 osoba, iz Gradca 2 osobe, iz Podstrane 1 osoba i iz Segeta 1 osoba. Uz 20 novooboljelih pozitivna na COVID infekciju je i 1 osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Od ukupnog broja novooboljelih njih devet su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 11 epidemiološki obrađuju, a 507 osoba nalazi se u samoizolaciji.

15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze četiri osobe stranog državljanstva.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Na području Zadarske županije tri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Riječ je o jednoj ženskoj i dvije muške osobe sa područja općina Poličnik, Bibinje i Gračac. Jedna od tih osoba bila je u samoizolaciji i razvila simptome, a ostalim dvjema osobama utvrđeni su kontakti te stavljeni pod nadzor. Četiri su osobe izliječene. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 93 osobe, a aktivni nadzor provodi se nad 146 osoba. Hospitalizirane su četiri osobe.

Od početka epidemije na podruju Zadarske županije od korona virusa oboljelo je 93 muškaraca, najviše u dobnoj skupini između 30 i 39 godina te 95 žena od kojih najviše u dobnoj skupini od 20 do 29 godina.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 2 osobe iz Nuštra, 1 osoba iz Komletinaca, 2 osobe iz Privlake i 1 osoba iz Cerne).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 490, od kojih su 304 osobe izliječene, a pet osoba je preminulo. Trenutno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 91 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6050. U samoizolaciji na području županije je 447 osoba.

ISTARSKA ŽUPANIJA

U Istri je potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o zdravstvenom djelatniku Opće bolnice Pula, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari