USPOMENE S LJETOVANJA

Zarazili se parazitom u Istri?! Širi se panika među Nijemcima i Englezima: ‘Prijavili su proljev, a u stolici su pronašli ovo…’

Screenshot RTL

Prenose se fekalno oralnim putem prljavih ruku, kontaminirane vode, hrane i kontaktom sa zaraženom osobom. Inkubacija je, u prosjeku, sedam dana. Epidemiologinja je pojasnila simptome i koliko je to opasno

Nijemci i Englezi pozivaju svoje državljane na oprez od zaraze parazitom u hrvatskim turističkim objektima. Sve se događa nakon što su se neki od njih tijekom ljeta zarazili opasnim parazitom, navodno na ljetovanju u Hrvatskoj. Bili su na odmoru u Istri, pa se, tvrde, kući vratili s gastroenteroloških smetnji, piše Danas.hr.

“Ne možemo reći koji je izvor jer nismo imali uzorak iz vremena kada su oboljeli niti znamo išta točno o tim pacijentima. Znamo samo da su prijavili smetnje gastrointestinalnog poremećaja, dakle proljeva i da im je u stolici pronađen Cryptosporida. Ne možemo znati je li on bio uzročnik tog proljeva”, objašnjava epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić.

Uzročnik tog parazita prenosi se fekalno oralnim putem prljavih ruku, kontaminirane vode, hrane i kontaktom sa zaraženom osobom. Inkubacija je, u prosjeku, sedam dana.

“Kod zdravih osoba to obično ide s nekom blažom kliničkom slikom gdje nema nekih izrazitih simptoma. Simptomi su uobičajeni od strane gastrointestinalnog trakta, proljev, povraćanje. Bolest prolazi sama od sebe”, kaže epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Azra Džaferagić Franca.

Zbog grčeva, povraćanja, proljeva i vrućice mogu dehidrirati oni s oslabljenim imunitetom. Bolest nekad prođe i bez simptoma, a izlučuje se putem stolice. Osim snažnim imunitetom, ovaj parazit možemo nadjačati običnim pranjem ruku.

A kada su u pitanju bazeni, treba biti oprezan.

“Bilo bi poželjno provjeriti barem osnovne parametre, klor i pH vrijednost svakih tri do četiri dana. To je ono osnovno što održava vodu čistom i ne da se čovjeku išta dogodi, da dobije neke osipe, raznorazne bakterije”, napominje vlasnik tvrtke za gradnju i održavanje bazena Ivan Vidos.

No ni najbolja higijena bazena neće jamčiti odsustvo parazita jer postoje ciste koje su jako otporne na uobičajena dezinfekcijska sredstva na bazi klornih preparata, tako da mogu zadržati duže u vodi.

Turisti vole bazene i dnevno kroz njih prođe na stotine gostiju.

“Nisam sigurna zašto bi bila zabrinuta. Vjerujem da se bazeni dezinficiraju kao što trebaju i vjerujem da su licencirani za monitoring bazena”, kaže Vera iz Teksasa.

Kako doznajemo, u to vrijeme u Istri nije bio prijavljen nijedan slučaj zaraze, a uzimanjem uzorka vode u nekom od prijavljenih objekata, parazit nije pronađen, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari