‘Zašto gnoj i kompost ne smrde?’ Poznati istarski maslinar: Tuže me bespravni graditelji, tužit ću i ja njih!

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon našao se na udaru susjeda kojima, čini se prema njegovu pisanju, smeta miris gnoja koji se širi s njegovih maslinika

Oglas

Chiavalon nije želio šutke prijeći preko njihovih primjedbi i tužakanja te je na društvenoj mreži Facebook objavio poduži status u kojem je pokušao objasniti što to točno ‘smrdi’ u cijeloj ovoj priči o stajskom gnoju i kompostu u istarskim maslinicima.

Njegova status prenosimo u cijelosti:

“Zašto stajski gnoj i kompost ne smrdi nego kako bi rekao moj profesor iz srednje škole Eligio Bernobic, stajski gnoj neugodno miriše jer:

Korištenje komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji ima ključnu ulogu u očuvanju plodnosti tla i poticanju zdravog rasta biljaka. Prvo, kompost i stajski gnoj obogaćuju tlo hranjivim tvarima koje su neophodne za zdrav rast biljaka te poboljšavaju strukturu tla, povećavajući sposobnost zadržavanja vode i smanjujući eroziju tla.

Drugo, upotreba ovih organskih gnojiva promiče biološku raznolikost tla potičući aktivnost korisnih mikroorganizama koji doprinose boljoj cirkulaciji hranjivih tvari u tlu. Treće, kompost i stajski gnoj smanjuju potrebu za upotrebom kemijskih gnojiva i pesticida, što doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju negativnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Četvrto, korištenje ovih prirodnih gnojiva potiče održivost ekosustava, pomažući u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Peto, organski sustavi gnojidbe doprinose dugoročnom održavanju plodnosti tla, osiguravajući produktivnost poljoprivrednih površina i stabilnost usjeva.

Šesto, primjena komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji promiče principe kružne ekonomije i smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima. Sedmo, održiva upotreba ovih prirodnih gnojiva pomaže u stvaranju zdravijeg i održivijeg okoliša, pridonoseći poboljšanju kvalitete hrane i očuvanju bioraznolikosti!

Pa dragi ilegalni graditelji objekata na poljoprivrednom zemljištu, ako Vam smeta miris gnoja držite se grada, prestanite sa prijavama inspekciji jer vam smrdi iz mojih maslinika i da….od danas i ja sve vas prijavljujem za uništavanje poljoprivrednog zemljišta i bespravnu gradnju. Da Vam ne bude dosadno na godišnjem dok sjedite na Vašoj ilegalnoj terasi!”, napisao je Sandi Chiavalon.

Exit mobile version