‘Zašto gnoj i kompost ne smrde?’ Poznati istarski maslinar: Tuže me bespravni graditelji, tužit ću i ja njih!

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon našao se na udaru susjeda kojima, čini se prema njegovu pisanju, smeta miris gnoja koji se širi s njegovih maslinika

Chiavalon nije želio šutke prijeći preko njihovih primjedbi i tužakanja te je na društvenoj mreži Facebook objavio poduži status u kojem je pokušao objasniti što to točno ‘smrdi’ u cijeloj ovoj priči o stajskom gnoju i kompostu u istarskim maslinicima.

Njegova status prenosimo u cijelosti:

“Zašto stajski gnoj i kompost ne smrdi nego kako bi rekao moj profesor iz srednje škole Eligio Bernobic, stajski gnoj neugodno miriše jer:

Korištenje komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji ima ključnu ulogu u očuvanju plodnosti tla i poticanju zdravog rasta biljaka. Prvo, kompost i stajski gnoj obogaćuju tlo hranjivim tvarima koje su neophodne za zdrav rast biljaka te poboljšavaju strukturu tla, povećavajući sposobnost zadržavanja vode i smanjujući eroziju tla.

Drugo, upotreba ovih organskih gnojiva promiče biološku raznolikost tla potičući aktivnost korisnih mikroorganizama koji doprinose boljoj cirkulaciji hranjivih tvari u tlu. Treće, kompost i stajski gnoj smanjuju potrebu za upotrebom kemijskih gnojiva i pesticida, što doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju negativnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Četvrto, korištenje ovih prirodnih gnojiva potiče održivost ekosustava, pomažući u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Peto, organski sustavi gnojidbe doprinose dugoročnom održavanju plodnosti tla, osiguravajući produktivnost poljoprivrednih površina i stabilnost usjeva.

Šesto, primjena komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji promiče principe kružne ekonomije i smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima. Sedmo, održiva upotreba ovih prirodnih gnojiva pomaže u stvaranju zdravijeg i održivijeg okoliša, pridonoseći poboljšanju kvalitete hrane i očuvanju bioraznolikosti!

Pa dragi ilegalni graditelji objekata na poljoprivrednom zemljištu, ako Vam smeta miris gnoja držite se grada, prestanite sa prijavama inspekciji jer vam smrdi iz mojih maslinika i da….od danas i ja sve vas prijavljujem za uništavanje poljoprivrednog zemljišta i bespravnu gradnju. Da Vam ne bude dosadno na godišnjem dok sjedite na Vašoj ilegalnoj terasi!”, napisao je Sandi Chiavalon.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari