EKOLOŠKE KATASTROFE

Video | Zašto gore odlagališta otpada po Hrvatskoj? ‘Postoji ozbiljan problem…’

Državni inspektorat lani je obavio 112 nadzora nad 104 pravna subjekta koji obavljaju djelatnost gospodarenja otpadom. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdane su 32 mjere i 23 prekršajna naloga

U Zaprešiću, prošle godine u Osijeku, ali i u Oroslavju. U listopadu prošle godine je izbio požar u Eko Floru, odnosno prostoru tvrtke za zbrinjavanje otpada u Mokricama.

“Najviše me brine što mi u državi nemamo riješen problem otpada. I to je ogroman problem koji se ne rješava. Koliko još požara i koliko još zagađenja je potrebno da bi se taj problem počeo trajno rješavati?”, pita se gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

U puno većem razmjeru, prava ekološka katastrofa dogodila se u Osijeku. Tadašnji župan, sadašnji ministar, oštro je napao institucije.

Dravi International Državni inspektorat naplatio je 150 tisuća eura kazni, odgovorni su uhićeni, ali kazneni epilog se još čeka. Odnosno državno odvjetništvo u Osijeku još provodi istragu.

O svemu se govorilo i u saboru, a sada su najavili da će zatražiti izvješća o svim požarima i njihovim uzrocima.

“Mi znamo da ovo nije prvi požar a CIOS-ovom oporabilištu i da postoji ozbiljan problem sa sigurnošću i protupožarnim mjerama na oporabilištima otpada. Ne zato što se požari događaju, nego zato što kada se dogode, imamo požare ovakvih razmjera”, ističe saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!).

Bili su tu i manji požari. Lani je gorjelo reciklažno dvorište u Rijeci, ali i u Međimurju. Predsjednica eko udruge iz Zagreba odgovara zašto se ovo stalno ponavlja.

“Kada je plastika na jednom mjestu, uvijek postoji opasnost od požara, a u tim trenucima ne treba puno. I ono što smo imali prilike gledati u Oroslavju i na Dravi, a što ćemo možda imati prilike gledati na Vrginmostu i na sličnim lokacijama, mislim da zahtjeva trenutnu reakciju”, napominje predsjednica udruge Maksimir za Zagreb Meris Špero.

Državni inspektorat lani je obavio 112 nadzora nad 104 pravna subjekta koji obavljaju djelatnost gospodarenja otpadom. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdane su 32 mjere i 23 prekršajna naloga.

Ravnatelj zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić kaže da bi na pitanje zašto se takvi incidenti događaju, trebalo vidjeti koji su uzroci tih požara, koliko ih ima i kolika je njihova pojavnost na lokacijama da bi se moglo govoriti o njihovoj prevenciji.

I dok se čekaju analize, elaborati, uzroci – ovakvi požari zagađuju zrak, vodu i tlo i očito je da kazne nisu dovoljne da to spriječe, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari