PREKID STRUJE

Zašto je nestala struja? Dogodio se povijesni raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države

Foto: Pixsell

Net.hr doznaje da dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutačno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima, piše Net.hr .

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati. Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju.

Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta. Osim nestanka struje sada se pojavio problem nestanka interneta. Kako se doznaje zbog strujnog, ali i internetskog incidenta građani ne mogu u ljekarnama predizati svoje ljekove.
Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestili su u petak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, dodaju.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građane RH-a u što kraćem vremenskom roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, izvijestili su iz HEP-a.

Gotovo cijelo područje Crne Gore bilo je u petak bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postupno uključenje, piše crnogorski list Pobjeda. U kratkom priopćenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) navodi se da je problem bio ispad na crnogorskoj elektrodistribucijskoj mreži.

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju su sve vrijeme imali samo Pljevlja i Žabljak.

Istodobno je bez struje ostala cijela Bosna i Hercegovina, javlja Dnevni avaz. Posebno je kaotično u Sarajevu, javlja list, gdje je iz mreže ispala kompletna prometna signalizacija. Struje nema ni u Tuzli, Brčkom, Banjoj Luci, Mostaru, Zenici, Jajcu.

Tanjug, pak, javlja da struje nema ni u dobrom dijelu Albanije, odnosno u gradovima Tirani, Draču, Elbasaniju, Gjirokastri, Skadru. Po prvim informacijama, uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje, piše Net.hr .

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari