TRADICIJA

Zašto palimo svijeće za blagdan Svih svetih?

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Svi sveti ili Sesvete, blagdan je koji vjernici slave svake godine 01. studenog molitvom i odlaskom na groblje za bližnje, iako je prvenstveno bio vezan uz kanonizirane i nekanonizirane svece

Dan Svih svetih je svetkovina koja se slavila još od 4. stoljeća i obilježavao je spomen na preminule mučenike. Odlukom Katoličke crkve, od doba Pape Grgura III slavi se 01. studenog, dok Dušni dan 02. studenog koji je nastao kao spomendan na sve vjerne mrtve pod utjecajem Benediktinskog reda iz Clunyja.

Općenito, običaj paljenja svijeća vezan uz Katoličku vjeru datira još iz dana prvih kršćana kada su se morali skrivati u katakombama ili u pećinama od neprijatelja. Svjetlost svijeće bi obasjala tamu, ali i srca vjernika.

Kasnije, prihvaćanjem kršćanske vjere od vladara i izlaskom na ‘svjetlost’, taj običaj se zadržao na paljenje svijeća pri molitvi, bilo to za iskazivanje zahvalnosti, traženje pomoći ili u samu slavu Krista. Kao dio tradicije, to se proširilo i na paljenje pogrebnih svijeća te crkvene svetkovine, kao što je i sâm dan Svih Svetih.

Također, plamen svijeće se znao asocirati s toplinom Bogaljubavi prema njemu i svim svecima te općenito kao simbol vjere.

Dan Svih svetih je dan koji se štuje diljem svijeta i koji se obilježava odlaskom kršćana na groblje ne bi li se iskazala počast najmilijima, no isto tako i kao simbol vjere u Boga i u sve duše koje su preminule njemu u spomen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views