Od petka je s polica trgovina povučeno više od 10 različitih artikala, od krekera i keksa do jogurta i više vrsta sladoleda u različitim pakiranjima nekoliko proizvođača.
Ministarstvo poljoprivrede, čija je stranica puna objava o opozivima samo ovaj tjedan, kao razlog navodi pesticid etilen oksid koji se koristi u proizvodnji, a koji sada više nije u skladu s uredbom Europske komisije.
Zbog masovnog povlačenja hrane iz hrvatskih trgovina predsjednica potrošačke udruge iz Karlovca inicirala je hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Sastanak će se održati sutra, a predsjednica spomenute udruge Marina Novaković Matanić bila je gošća RTL-a Danas.
Sporni pesticid zabranjen je u prehrambenoj industriji, kako se onda uopće našao u hrani?
To je pitanje koje ćemo sutra sigurno postaviti. Znamo da je nedavno zabranjen u cijeloj EU, ali želimo da Hrvatska ide onim stopama Španjolske koja je tražila da se u cijeloj Uniji bilo kakve takve tvari ne nađu u hrani. Mislim da je nedopustivo da se u hrani nalaze pesticidi.
Zašto su sad povučeni toliki proizvodi i ima li spornog pesticida u još nekim proizvodima?
Pesticid je već prije par mjeseci nađen isto tako i na krumpiru i na krastavcima, sada vidimo da je riječ o mliječnim proizvodima, ne samo sladoledima nego i jogurtima. Možemo reći sada da je ovo postalo jako učestalo jer prošle godine smo imali svega 58 proizvoda povučeno, sada u zadnja dva dana imamo ih 11 što je veliki broj i ja mislim da možemo očekivati da će taj broj i rasti.
Jesu li ovi sladoledi i keksi stigli u hrvatske trgovine prije izmjene europske regulative ili se netko rješava zaliha?
To je ono što bi kontrola svakako trebala utvrditi. Možemo reći da su se htjeli riješiti možda, ali vidimo da to nije način jer sada ih svakako moraju povući. Između ostalog, u nekim zemljama nastala bi velika šteta samim tvrtkama i ono što ćemo sigurno tražiti u Ministarstvu su velike kazne za ovakve stvari koje se događaju.
Što očekujete sutra od Ministarstva poljoprivrede i mogu li potrošači bezbrižno u trgovine?
Razgovarat ćemo u tri smjera. Jedno je veća kontrola hrane koja dolazi, prije svega uvozne hrane jer kontrola hrane koja se proizvodi u Hrvatskoj prolazi više kontrola nego sama uvozna hrana, na tome ćemo inzistirati. Drugo je veća kontrola trgovačkih centara, imamo informacije zaposlenika iznutra, da se roba koja je pri isteku roka prepakirava i opet stavlja u prodaju. Mislimo da je to nedopustivo. I još ćemo tražiti kontrolu tržnica.
Znamo li uopće što jedemo, pitanje je i kontrole mesa, prije nekoliko dana otkrivena je konjetina koja se prodaje pod teletinu?
Nama koji zastupamo interese je nevjerojatno da je svima prošlo ispod radara, od carinske uprave, kontrole veterinarske, da se takve stvari događaju. To govori o tome da kontrole moraju biti strože i veće.
A što je s hranom koju kupujemo na tržnicama i OPG-ovima – možemo li biti sigurni da je zdrava?
Nikad ne možemo biti sto posto sigurni i da udovolje svim našim zahtjevima i stvarno se postrože zahtjevi. Ja mogu pohvaliti određene gradove, to je Karlovac i njihova tržnica koja je krenula s certificiranjem određenih OPG-ova. Mislim da je to dobar smjer, to je jedini način da se utvrdi da se ti proizvodi proizvode. S druge strane, s tržnicama ćemo tražiti…znamo da tu dolaze osim OPG-ova hrana sigurno dolazi i sa zelene tržnice, ali i drugih uvoznih dijelova Europe i svijeta. Mislimo da tu treba biti kontrola.
HAPIH: Proizvodi s etilen oksidom povlače se automatski
Postoji li razlog za zabrinutost ili je u stvari samo riječ o novim standardima? Na to je pitanje Hrvatska agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH) odgovorila Večernjem listu. Potvrdili su kako je došlo do male razlike u postupanju.
“Na razini EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procjene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak. Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina (MDK) za taj spoj pa se u takvoj vrsti proizvoda nije znalo postupati tj. nisu se znale odrediti odgovarajuće mjere”, navodi se u njihovom odgovoru.
Europska komisija je održala tijekom lipnja i srpnja sjednice kriznih koordinatora na kojima se donio zaključak da svi proizvodi koji sadrže etilen oksid ‘smatraju nesukladnim’, zbog čega su se svi takvi proizvodi moraju povlačiti s tržišta.
“Obzirom da se nije moglo sa sigurnošću utvrditi koncentracija koja bi bila najveća dopušten količina za tu vrstu proizvoda u aditivu kao i koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja ovo je najveća moguća razina zaštite zdravlja potrošača. Etilen-oksid nije dopušten za primjenu u EU i nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti te zbog toga nije moguće napraviti relevantnu procjenu rizika za potrošače koja se inače radi u slučaju prekoračenja MDK vrijednosti”, objasnili su za Večernji list iz HAPIH-a te navode s obzirom na to da se ne radi procjena rizika, automatski se povlače svi proizvodi s etilen-oksidom.
Iz HAPIH-a napominju kako se spomenuti aditiv dodaje tijekom proizvodnje u iznimno malim količinama, a tijekom analize proizvoda pokazalo se da su izmjerene količine isto tako male što pak znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda.
“Isto tako, treba imati na umu i činjenicu da se radi o proizvodima (sladoled, jogurt…) čija količina konzumacije nije tolika značajna u odnosu na kompletan dnevni unos ostalih namirnica”, ističu te dodaju kako su stava da čak i ako konzumirate neki proizvod s spomenutim aditivom da to neće ugroziti vaše zdravlje.
Što je etilen oksid?
Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva.
Etilen oksida nema u masovnom optjecaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.
Etilen oksid se često koristi u kemijskoj, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji.
Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.
Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Europska komisija odlučila se na “usklađeni pristup” u provjerama i uklanjanju ovog rizika, piše Kult Plave Kamenice.