IZLUDI I ZDRAVE I BOLESNE

Video | Zašto smo razdražljivi i muči nas glavobolja kad je jugo i kako se boriti protiv njega? Donosimo savjete

Ako se ovih dana Osjećate lošije – možete okriviti vrijeme, znate onu – za sve je kriva južina! Zašto smo razdražljivi i muči nas glavobolja kad je jugo te kako se boriti protiv toga – s juga zemlje ekipa Danas.hr

Muči vas južina? Bez brige, niste jedini! U ovim krajevima kažu da jugo izludi i zdrave i bolesne.

A osjeti se to ovih dana i u dubrovačkoj bolnici gdje se radi nepovoljne prognoze – prilično zagužvalo.

“Često nam se pacijenti žale da su slabi, da ih glava boli – da su umorni i bezvoljni to u narodnoj medicini zovemo meteoropati”, kazao je specijalist interne medicine Marko Marinović.

Fenomen južine očito nije prešao granice Lijepe naše jer brojni stranci koji su kišni dan iskoristili za razgledavanje stare dubrovačke jezgre – nemaju nikakve tegobe.

“Naravno da ne, pa mi smo iz Engleske, naviknuli smo na ovo”, odgovorila je na pitanje utječe li vrijeme na nju Leslie iz Velike Britanije.

“Predaleko sam putovao da ne bih radio ništa, tako da svakako namjeravam raditi svašta”, govori Craig iz Australije.

“Bili smo nervozni prije dolaska zbog najavljene kiše, ali sada samo uživamo”, kaže Jash iz Indije.

U dubrovačkoj republici za vrijeme južine vijećnici nisu donosili važne odluke jer se smatralo da u to vrijeme ne mogu donijeti suvisle odluke.

Da su južina i psiha itekako povezane dokazuje i podatak da je među nama čak 60% meteoropata! Zato stručnjaci imaju niz savjeta kako se riješiti glavobolje i umora.

“Iziđimo vani, prošetajmo ako imamo slobodnog vremena i ponašajmo se kao da nema južine – uobičajene aktivnosti”, govori psihologinja Maja Hatvalić Capurso.

U borbi protiv južine neće vam škoditi ni proteinski obrok obogaćen zelenim povrćem uz dodatak vitamina C! Ali i…

“Pazite da jeste li dehidrirani i unesite 8 do 10 čaša vode na dan! Kao i nezaslađeni napitaka kao što je čaj”, kaže nutricionistica Mirna Sentić.

Biometeorološka prognoza i narednih nekoliko dana nije idilična pa svakako čim više hodajte i jedite što zdravije – samim time i imunitet će vam biti spremniji – kad okrene na jugo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari