BORBA S KORONAVIRUSOM

ZASTRAŠUJUĆI BROJEVI! U Hrvatskoj danas 3056 novozaraženih i 43 preminulih

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16746. Među njima je 1620 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

3056 novozaraženih i 43 preminulih u Hrvatskoj

10:54 – “U posljednja 24 sata zabilježeno je 3056 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16746. Među njima je 1620 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. Preminule su 43 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 78.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 968 preminulo, ukupno su se oporavile 61.264 osobe od toga 2615 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 38.585 osoba. Do danas su ukupno testirane 601.743 osobe, od toga 9417 u posljednja 24 sata”, priopćio je nacionalni stožer civilne zaštite.

1508 novozaraženih i 41 preminulih u Sloveniji, na snazi restriktivne mjere

10:52 – U Sloveniji je od petka na snazi većina pooštrenih epidemioloških mjera, donesenih u četvrtak kako bi se  u iduća dva tjedna smanjilo širenje epidemije, a u zadnja je 24 sata, po još neslužbenim podacima potvrđeno još 1508 novih zaraza uz nešto niži postotak pozitivnih testova. Kako jutros javljaju mediji, obavljena su 5762 testiranja, uz postotak pozitivnih od 26,17 posto, što je nešto povoljniji rezultat od 28,45 posto, koliko je iznosio prethodni dan, kad je bilo 1925 novooboljelih, ali ima i do sada najviše preminulih u jednom danu – njih 41.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je jučer da zatvaranje koje je vlada uvela prije tri tjedna nije dao željene rezultate, jer se broj novozaraženih, hospitaliziranih, ali i umrlih i dalje povećava, ali je ipak smanjilo eksponencijalni rast novih zaraza i sveo ih na linearni porast. Zbog toga prije uvedene mjere i dalje ostaju na snazi, a uvode se i nove. Od danas je tako zabranjeno svako okupljanje ljudi izvan obiteljskog kruga, a od ponedjeljka se zaustavlja sav javni promet osim taksi prometa.

Zaoštrava se i režim na granici, pa više primjerice u Hrvatsku neće moći na 48 sati bez testiranja pri povratku odlaziti oni koji u njoj imaju nekretninu, zemljište ili plovila, a zabranjeni su i posjeti članovima obitelji u zemljama izvan Europske unije, što se prvenstveno odnosi na radnike iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Prerađivačka industrija i dalje će nastaviti raditi, kao i neke djelatnosti poput vulkanizera ili  dimnjačara, dok će se građevinski radovi moći odvijati samo na gradilištima izvan naselja.

I dalje ostaju na snazi odredbe o izvođenju nastave u školama on-line, zabrani kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, obveznom nošenju maski u zatvorenom i na otvorenome, koje su donesene 25. listopada. Zabranjena su i sva javna okupljanja i slavlja, mise i priredbe, pa i vjenčanja, ako ih posebno ne odobri država na zahtjev mladoženja. Od ponedjeljka će biti zatvoreni i svi trgovački centri, a radit će samo trgovine koje prodaju živežne namirnice i osnovne potrepštine. Nove pooštrene mjere donesene su na 14 dana.

106-godišnjakinja se oporavila od COVIDA-19

10:50 – Njemica u dobi od 106 godina uspješno se oporavila od covida-19, objavila je tvrtka koja upravlja bolnicom u Oranienburgu. Žena je otpuštena iz bolnice u utorak i “u vrlo je dobrom stanju za svoju dob tako da se njezin imunosni sustav uspješno othrvao virusu uz našu pomoć”, rekao je glavni liječnik Harald Pannwitz.

Nekoliko dana ranije objavljeno je da je iz bolnice u Berlinu otpuštena 97-godišnja žena, također iz države Brandenburg u okolici Berlina za koju se, u trenutku kada je bila hospitalizirana, sumnjalo da je imala moždani udar. Slično se dogodilo i stošestgodišnjakinji koja je u bolnicu bila dovezena zbog želučanih tegoba i dijareje i bez dišnih tegoba tipičnih za covid-19. Međutim, testiranje je potvrdilo da je zaražena koronaviursom te je odmah bila smještena u izolaciju. Na zahtjev pacijentice njezino ime nije objavljeno.

Ona je tek jedan od pacijenata starije životne dobi koji su se uspješno oporavili od covida-19 u bolnici kojom upravlja Oberhavel Kliniken GmbH. Zbog njezina oporavka sretno svo medicinsko osoblje u bolnici.

173 novozaraženih i dvoje preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

10:47 – “U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 483 uzoraka. Od toga se 402 uzorka odnosi na građane s područja Osječko-baranjske županije među kojima je 173 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 40 naselja Osječko-baranjske županije. Najviše ih je na području gradova Osijek (88) i Đakovo (20). Slijede gradovi Valpovo (10) i Belišće (9), općina Čepin (8), gradovi Donji Miholjac (5) i Našice (5), općine Antunovac (4) i Viškovci (3), a po dvije osobe su s područja grada Beli Manastir te općina Darda, Feričanci, Petrijevci i Punitovci. Po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Bilje, Čeminac, Draž, Drenje, Erdut, Ernestinovo, Magadenovac, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 182 osobe oboljele od COVID-19, i to 145 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 27 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminule su dvije osobe oboljele od COVID-19. U Respiracijskom centru KBC-u Osijek preminuo je muškarac iz Dalja, rođen 1939. godine, a u Općoj županijskoj bolnici Našice preminula je žena iz Koške, rođena 1934. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali i druga oboljenja. Na području Osječko-baranjske županije trenutno su u samoizolaciji 5.242 osobe koje su kontakti pozitivnih osoba”, doznaje se iz stožera.

50 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:45 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 21 osobi iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, četiri iz Blata, tri iz Vele Luke, dvije iz Konavala, dvije iz Župe dubrovačke te po jednoj iz Ploča, Slivnog i Trpnja. Ukupno su zaražene 24 osobe muškog spola, 26 osoba ženskog spola, a za njih 25 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 33 osobe: 11 iz Dubrovnika, sedam iz Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Ploča, dvije iz Konavala i s Mljeta, jedna iz Dubrovačkog primorja i Opuzena te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 51 osoba pozitivna na koronavirus. Deset bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, šest bolesnika je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, četiri su na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 187 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 21.912 uzoraka. U samoizolaciji je 1114 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 95 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćio je stožer.

68 novozaraženih i dvije preminule osobe u Karlovačkoj županiji

10:39 – “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (240 testiranih), od čega su njih 9 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostalih 59 oboljelih  s područja grada Karlovca je 18 osoba, Duga Resa 11, Ogulin 11, Ozalj 1, Slunj 4, Bosiljevo 1, Cetingrad 1, Generalski Stol 1, Josipdol 2, Netretić 1, Ribnik 3, Plaški 2, Tounj 2 i Vojnić 1. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1850 osoba. U samoizolaciji se nalazi 777 osoba.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 47 COVID pozitivnih pacijenata, 9 je novoprimljenih osoba mlađe životne dobi. Četiri osobe se nalaze na respiratoru, a 5 osoba su na visokom protoku kisika. Na žalost preminule su 2 ženske osobe u dobi od 87 i 84 godine. U samoizolaciji se nalazi 61 djelatnik bolnice – 50 zdravstvenih i 11 nezdravstvenih. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 24 pozitivna pacijenta. U samoizolaciji se nalazi 25 djelatnika bolnice”, priopćio je stožer.

Beroš tvrdi da danas imamo 3056 novozaraženih

10:28 – “I danas je veliki broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj – 3056”, izjavio je ministar Vili Beroš. Komentirao je i najavu novih mjera za Zagreb i Kolonu sjećanja u Vukovaru. “Idem sada na sastanak u Ministarstvu zdravstva, o svim mjerama se razgovara – legitimno je razmatrati o svim mjerama koje će polučiti najbolje rezultata. Mjere koje sada postoje, ukoliko bismo ih se pridržavali bi bile dostatne”, smatra Beroš.

Cjepivo još nije stiglo, ali se zna tko će se prvi cijepiti i po kojoj cijeni

10:06 – Premda još nijedno cjepivo protiv covida-19 nije registrirano, po svemu sudeći primiče se trenutak obračuna s pandemijom, piše u petak Jutarnji list, navodeći da će cijepljenje biti besplatno i dobrovoljno, a obavljat će se prema prioritetnim skupinama. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da će cijepljenje biti neobavezno i besplatno te da je zasad osigurano dovoljno cjepiva da se s dvije doze procijepi više od polovice građana Hrvatske. Rezervirano je 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, 900.000 doza Johnson&Johnsona te milijun doza Pfizera i BioNTecha. No, sigurno je da će cjepiva nakon što budu registrirana stizati sukcesivno jer svjetska početna proizvodnja neće biti dostatna da se svi cijepe u istom trenutku.

Većina kompanija koje su trenutno sa svojim cjepivima u završnoj fazi kliničkih studija počela je proizvodnju prošlog ljeta, ali ipak “pod ručnom”, kako ne bi riskirali prevelike gubitke. S druge strane, da se ta velika proizvodnja već nije zahuktala, na prve doze cjepiva moralo bi se čekati barem do ljeta iduće godine. Ovako, neke kompanije najavljuju da bi prve doze cjepiva mogle biti spremne i prije Božića.

Sve to govori da planovi cijepljenja moraju biti spremni do trenutka kad cjepivo stigne. Temeljne smjernice za njih dala je i Europska komisija, koja naglašava da je strategija suzbijanja bolesti “najprije utjecati na smanjenje smrtnosti i opterećenja zdravstvenog sustava, a nakon toga krenuti na smanjenje širih društvenih i ekonomskih ograničenja”. Drugim riječima, prvi bi se trebali cijepiti stariji od 60 godina i imunološki kompromitirane osobe, a potom sve osobe koje su zbog posla izložene većem riziku, poput zdravstvenih djelatnika i zaposlenih u domovima umirovljenika te drugim ustanovama socijalne skrbi.

Slijedit će zaposleni u službama koje su nužne za funkcioniranje društva (dobavljači struje, plina, vode, javni prijevoz…). Također bi prioritet bili i zaposleni u sektorima gdje je nemoguća fizička distanca (šalterski službenici, prodavači, serviseri…), kao i socijalno ugrožene obitelji te oni koji imaju neki drugi rizik zbog kojeg je vjerojatnost za zarazu veća. Drugim riječima, to znači da bi se u početku cijepljenja u Hrvatskoj primjenjivao obrazac koji se koristi u besplatnom cijepljenju protiv gripe, a potom bi se krug primatelja cjepiva širio, donosi Jutarnji list.

137 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

9:45 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 137 novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2 (potvrđene PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivne osobe (pozitivne antigenskim testiranjem). To je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (47), grad Nova Gradiška (9), općina Sibinj (7), općine Cernik i Davor (po 6), općine Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba i Klakar (po 5), općine Nova Kapela i Oprisavci (po 4), općine Dragalić, Oriovac, Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 3), općine Bebrina, Okučani i Rešetari (po 2), općine Brodski Stupnik, Gundinci, Slavonski Šamac i Velika Kopanica (po 1) te 3 osobe s prebivalištem u drugim županijama. Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirane su ukupno 63 osobe (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 48 osoba, a u novogradiškoj bolnici 15 osoba. Devet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.761 osoba (74 osobe više nego prethodni dan)”, izvijestio je stožer.

53 novozaraženih i 3 preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:42 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 53 nove pozitivne osobe na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 6 iz Vukovara, po 4 osobe iz Županje i Soljana, po 3 iz Bošnjaka i Vođinaca, po 2 iz Cerne, Gradišta, Markušice, Nuštra, Posavskih Podgajaca i Vrbanje, te po 1 osoba iz Babine Grede, Gunje, Ivankova, Komletinaca, Lovasa, Novih Jankovaca, Pačetina, Strošinaca, Šiškovaca i Tovarnika). Preminule su 3 osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3010, od kojih je 2416 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 43 osobe. Trenutno je u županiji 56 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 317 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 20574. U samoizolaciji na području županije je 1067 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 65 radnika iz sustava zdravstva (17 liječnika, 25 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 43 radnika (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 7 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 23 nastavnika i 49 učenika. U samoizolaciji se nalazi 71 nastavnik i 486 učenika”, doznaje se.

84 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:39 – “U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 84 novih slučajeva zaraze koronavirusom: 54 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, 6 novozaraženih osoba s područja je općine Hercegovac, po 4 novozaražene osobe s područja su gradova Čazma, Grubišno Polje i Daruvar, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice i općina Berek i Štefanje, a po 1 novozaražena osoba s područja je općina Veliko Trojstvo, Severin, Kapela, Nova Rača, Ivanska i Sirač.

Od novooboljelih osoba njih 9 zaposlenici su Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije mikrobiološkog laboratorija tako da laboratorij dijagnostiku sada obavljala samo za hitne slučajeve i to narednih deset dana nakon čega se očekuje uobičajen rad laboratorija. Treba napomenuti kako 2 novozaražene osobe iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo imaju prebivalište izvan naše županije tako da ne ulaze u broj novih slučajeva zaraze na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 27 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 874 osobe”, izvijestio je županijski stožer.

Plenković: ‘Danas ćemo opet imati više od 3000 zaraženih’

9:35 – “Danas ćemo opet imati više od 3000 zaraženih, prema onome što mi je rekao ministar Vili Beroš. Zdravstveni sustav je pod pritiskom, ali ne pred slomom”, rekao je danas premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.

“Ako želimo izbjeći novo pooštravanje mjera je osobna odgovornost i naše ponašanje. To je fizička distanca, nošenje maski, drugo je socijalna distanca što znači manje prijateljskih i rodbinskih druženja. To nisu velike žrtve kad to usporedimo sa žrtvom naših zdravstvenih djelatnika”, rekao je premijer.

83 novozaraženih i jedna preminula osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:34 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 83 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 346 slučajeva bolesti COVID-19, 45 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 31 osoba. U OB Koprivnica preminula je osoba starije životne dobi s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

75 novozaraženih u Istri

9:33 – “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 399 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 75 novozaraženih osoba s područja županije. Za 59 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (2), Čakovec (1), Podravina (1), Italija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 11 osoba. Izliječeno je 65 osoba. Trenutno je 553 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 764 osoba”, doznaje se.

212 novozaraženih i 4 preminulih u Primorsko-goranskoj županiji

9:07 – “U Primorsko-goranskoj županiji ima 212 novooboljelih i 139 je osoba ozdravilo. Ukupno je 1415 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području županije. Testirano je ukupno 748 osoba. Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih među starijom populacijom ne pokazuje značajniji trend rasta i danas i iznosi 16 posto.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a trenutno je u bolnici 81 osoba koje se liječe od COVID-19 bolesti od kojih je 8 na respiratoru, a i danas su preminule 4 osobe, od kojih su dvije iz Ličko-senjske županije”, priopćio je stožer.

NZJZ: U Zagrebu manje novozaraženih nego jučer

8:43 – Jasmina Vraneš, mikrobiologinja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 navela nove zagrebačke brojke vezano za koronavirus – rekla je da su na zavodu obradili 1193 uzorka, odnosno pacijenta, a pozitivnih je bilo 479.

“Znači, bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb budući da nešto tih testova radi i HZJZ, koji radi jako puno, ali glavnina njihovih uzoraka dolazi iz hrvatskih županija. Vjerojatno oko 650, bit će manje od tih 705, predviđam da će biti danas”, rekla je Vraneš.

Dodala je da se postoci pozitivnih na broj obrađenih u zadnjih dvadesetak dana drže između 35 i 41 posto.

Medved, Capak i Frka-Petešić negativni na koronavirus

8:41 – Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak obavili su jučer testiranje na koronavirus, zbog toga jer su u utorak bili na sjednici Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj na kojoj je sudjelovao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je, ispostavilo se, zaražen.

N1 doznaje kako su nalazi svoj trojici negativni te kako su se na sjednici pridržavali svih epidemioloških mjera.

Srbija uvela kazne za nenošenje maski, ministru ovlasti za obvezno cijepljenje

8:36 – Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veće ovlasti ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja. Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera – za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija. Ključna osoba kada je u pitanju donošenje mjera u slučaju pandemije bit će ministar zdravstva.

74 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:34 – “U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan su sedamdeset i četiri novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četrdeset i osam osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja općine Lekenik, šest osoba s područja općine Sunja, četiri osobe s područja grada Kutine, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica”, priopćio je tamošnji stožer.

Elon Musk dvaput pozitivan i dvaput negativan u istom danu

8:33 – Čelnik tvrtke Tesla Inc. Elon Musk objavio je u četvrtak da je četiri puta testiran na koronavirus istog dana te su dva testa bila pozitivna, a dva negativna. “Nešto se sumnjivo događa. Danas sam četiri puta testiran. Rezultati dva put pozitvini, dva put negativni. Isti stroj, isti test, ista sestra. Brzi antigenski test od BD-a”, tvitao je Musk vjerojatno misleći na brzi test tvrtke Becton Dickinson and Co.

Čelnik Tesle kazao je da je testiran i PCR testom na čije se rezultate čeka 24 sata. Kazao je kako ima simptome prehlade. “Do sada ništa neobično”, dodao je Musk. Becton Dickinson je u rujnu objavio da istražuje izvješća američkih domova za starije o lažno pozitivnim rezultatima testa te tvrtke na koronavirus.

Djed Božićnjak ove godine putuje s maskom i propusnicom

8:00 – Djed Božićnjak nosi masku i ima posebnu propusnicu da bi mogao obići svijet, napisao je talijanski premijer na Facebooku kako bi uvjerio djecu da ove godine darovi neće izostati zbog pandemije.

“Djed Božićnjak zajamčio mi je da ima propusnicu za međunarodna putovanja: može putovati i dijeliti darove djeci cijelog svijeta”, napisao je Giuseppe Conte petogodišnjem dječaku Tommasu koji je molio premijera da ne stavlja u izolaciju najdražeg djedicu. “Il Babbo Natale potvrdio mi je da uvijek putuje sa zaštitnom maskom i održava fizički razmak kako bi zaštitio sebe i sve ljude s kojima se susreće”, napisao je Conte.

Zatim je zamolio dječačića da ispod božićnog drva uz uobičajenu šalicu toplog mlijeka i kekse za djedicu ostavi i bočicu dezinfekcijskog gela. “I da znaš, ne moraš pisati Djedu Božićnjaku da si bio dobar, jer ja sam mu to već rekao”, napisao je Conte pa dodao “Čuo sam da ćeš Djeda Božićnjaka zamoliti da otjera koronavirus. Nemoj zaboraviti zatražiti i drugi poklon”.

Italija, prva zemlja Europe koju je proljetos teško zahvatila pandemija koronavirusa, već nekoliko tjedana suočena je s drugim valom i upravo je prešla milijun zaraženih. Uvedena su stroga ograničenja kretanja na nacionalnoj i lokalnoj razini no sve više medicinskog osoblja poziva političare da uvedu još energičnije mjere, pa tako i potpuno zatvaranje. Ministar za regionalna pitanja Francesco Boccia rekao je četvrtak da će se Božić ove godine slaviti u uskom obiteljskom krugu.

37 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:54 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 249 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 229 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 20 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 628 osoba, a ukupno je testirano 14583 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 99 uzoraka, od kojih je 37 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćio je stožer.

WHO: ‘Gomilanje cjepiva u nekim zemljama samo će produžiti pandemiju’

7:10 – Pravedan pristup cjepivu u čitavom svijetu je u interesu svakoga i svake zemlje, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da bi gomilanje cjepiva u nekim zemljama moglo samo produljiti pandemiju.

“Nacionalizam vezan uz cijepljenje produljit će pandemiju, neće je skratiti”, rekao je Tedros na pariškom mirovnom forumu u četvrtak, upozorivši da će se virus nastaviti širiti a ekonomski oporavak globalno će usporiti ako ljudi u siromašnim zemljama neće moći biti cijepljeni. “Neke zemlje unaprijed kupuju više cjepiva, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, čime dovode u opasnost dostupnost cjepiva drugim zemljama”, dodao je.

Tedros je rekao da WHO-ovoj inicijativi ACT-A kojom se želi osigurati pristup testovima, liječenju i cijepljenju protiv covida-19 nedostaje oko 28,5 milijardi dolara, od kojih je hitno potrebno 4,5 milijardi. Organizatori foruma u Parizu ranije su rekli da očekuju da će se na njemu zemlje obvezati dati 500 milijuna dolara da bi cjepiva – od kojih je više njih u različitim stadijima razvoja – bila globalno dostupna, ali nisu rekli je li na skupu ta cifra dosegnuta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je 100 milijuna eura za projekt kada cjepivo bude dostupno. Također je ponudio da dio prvih doza koje će naručiti Francuska bude dostupan zemljama u razvoju kako bi one mogle cijepiti svoje zdravstvene radnike. Od koronavirusa je u svijetu od početka pandemije zaraženo više od 53 milijuna ljudi a umrlo je gotovo 1,3 milijuna.

Vojska postavila nove krevete u KB Dubrava

Jučer – Iz MORH-a su javili da je zapovjedništvo pružilo potporu KB Dubrava postavljanjem dodatnih 30 kreveta s pripadajućom posteljinom i 60 deka. Hrvatska vojska nastavlja pružati pomoći lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva u borbi protiv koronavirusa SARS-CoV-2, te su pripadnici Bojne za opću potporu Zapovjedništva za potporu, u četvrtak, 12. studenog 2020. godine pružili potporu KB Dubrava postavljanjem dodatnih 30 kreveta s pripadajućom posteljinom i 60 deka. Zapovjedništvo za potporu za provedbu ove zadaće angažiralo je ukupno 12 djelatnika Bojne za opću logističku potporu s terenskom vojnom opremom (jedan kombi i dva kamiona), navodi se u priopćenju MORH-a.

Uvedene nove mjere u Bjelovaru

Jučer – Zbog velikog broja novozaraženih na području grada Bjelovara, županijski Stožer civilne zaštite, u suradnji s gradskim, donio je preventivne mjere koje bi, uz suglasnost Nacionalnog stožera, trebale stupiti na snagu u subotu, 14. studenoga i trajati dva tjedna. Iz županijskog Stožera civilne zaštite priopćeno je da mjere uključuju odgodu svih društvenih i javnih manifestacija te okupljanja u zatvorenim prostorima, obustavu amaterskih kulturno-umjetničkih izvedaba i programa te iznajmljivanja i drugog korištenja društvenih domova za sve vrste okupljanja. U ugostiteljskim objektima i OPG-ima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost broj osoba koji u njima istodobno mogu boraviti ograničava se na 15 bez obzira na veličinu prostora i broj dvorana, a radno vrijeme ograničava se do 22 sata.

Sportska natjecanja tijekom dvotjednog razdoblja smiju se održavati isključivo na otvorenome bez gledatelja, osim za sportske ekipe koje su u sustavima natjecanja. Uvodi se i odgoda svih rekreativnih treninga i treninga djece u dobi do 14 godina, osim za sportske ekipe koje su u sustavima natjecanja. Preporučuje se da se sjednice skupština udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

Korištenje maski za lice ili medicinskih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorijama u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja (uključujući i mise). Nalaže se vođenje evidencije prisutnih s osnovnim podatcima ako je prisutno više od 15 osoba. Također se preporučuje da se ne održavaju privatna okupljanja, a ako se održavaju, neka se ograniče na članove iz najviše dvaju kućanstava, uz održavanje distance i svih higijenskih mjera.

Najavljene strože mjere u Zagrebu

Jučer – Dok prvi čovjek Vlade Andrej Plenković ne vidi razloga za uvođenje novih mjera u zemlji, prvi čovjek Zagreba Milan Bandić ih najavljuje vrlo brzo. Navodno će strategija metropole biti nikad do sada još viđena u Hrvatskoj. Iz Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar kažu da iako je stagnacija, više je od 35 posto testiranih pozitivno. “Mi ćemo danas i sutra raspravljati i vidjeti da nađemo neki balans u mjerama, što će biti najbolje i najefikasnije za grad Zagreb”, kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Zbog 90 posto pozitivnih slučajeva koji su asimptomatski ide se u smjeru novih mjera. Nekoliko je prijedloga, kaže Šostar, ali bez detalja. “Bit će malo drugačije. Bit će povezano isključivo sa zdravljem. Bliži se vrijeme Adventa, Božića, nastojat ćemo da ne budemo Grinchevi, da ne upropastimo ljudima Božić, a da istovremeno im sačuvamo zdravlje, vidimo da će Advent biti u puno manjem opsegu nego što je ikad bio”, kazao je Šostar.

HZJZ objavio podatke o koronavirusu

Jučer – U novom objavljenom tjednom izvješću o koronavirusu u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da je ukupno 725 preminulih osoba u ovom valu epidemije. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob umrlih u ovom valu epidemije iznosi 77 godina. 274 osobe preminule su na respiratoru.

Epidemiološki pokazatelji na dan 9. studenoga 2020.

  • Kumulativna 7-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 394,2/100.000
  • Kumulativna 14-dnevna stopa za Republiku Hrvatsku: 772,2/100.000
  • Županije s kumulativnom 7-dnevnom stopom većom od 50/100.000 stanovnika: sve
  • Županije s kumulativnom 14-dnevnom stopom većom od 100/100.000 stanovnika: sve
  • Ukupni broj testiranja u posljednjih tjedan dana: 57.523
  • Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja u posljednjih tjedan dana: 28,0%
  • Ukupan broj testiranja i udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja: 564.686; 12,2%
  • Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih tjedan dana: 3,2/100.000
  • Broj smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana: 238
  • Ukupna stopa smrtnih slučajeva na 1.000.000 stanovnika: 203,5/1.000.000

U dvotjednom razdoblju od 3.11.-9.11. sve županije zabilježile su novooboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Grad Zagreb, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija te Zagrebačka županija. Najmanje novooboljelih zabilježeno je u Ličko-senjskoj županiji i Požeško-slavonskoj. Najveću 14-dnevnu stopu ima Varaždinska županija, a slijede je Međimurska i Krapinsko-zagorska županija.

Danas.hr7Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari