GRAĐANI POZVANI NA OPREZ

Galerija | Zastrašujući prizori! Čazma nakon strašnog nevremena: Čovjek je jutros pao s krova, ozlijeđen je

Veliki dio Hrvatske i danas je pod narančastim upozorenjem meteoalarma

Jako olujno nevrijeme jučer je zahvatilo područje Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, a najgore je bilo na području građa Čazme gdje su zabilježene najveće materijalne štete. Stanovnici kažu da tako nešto nikad nisu doživjeli.

Tamo nema gotovo niti jedne kuće na kojoj olujni vjetar nije odnio crijep ili porušio nešto u dvorištu. Reporteri RTL-a snimili su danas porušeno drveće, ostatke krovova koji su letjeli i razbacani su posvuda… Prevrnuti su i kamioni od nekoliko desetaka tona. Vatrogasci još nisu uspjeli počistiti mjesto, a prioritet je dovesti do građana vodu i struju koje nema zbog srušenih dalekovoda.

U Čazmi je čovjek jutros pao s krova i ozlijedio se. Navodno je slomio rebra, dozanje RTL. Po njega je došla hitna pomoć.

Tijekom nevremena ozlijeđena je i 15-godišnjakinja koja je prevezena u Klaićevu bolnicu zbog prijeloma noge.

U općini Berek na području grada Garešnice vatrogasci su izvijestili da je veliko stablo iščupano s korijenom.

Županijski centar 112 u Bjelovaru je jučer u poslijepodnevnim satima zaprimio više dojava o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom. Na terenu su bile žurne službe te je utvrđeno da je nastala znatna materijalna šteta na krovovima obiteljskih kuća i poslovnih objekata, vozilima te čazmanskoj osnovnoj školi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je i do prekida u opskrbi električnom energijom.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Štete i u Osijeku, Slatini, Zagrebu…

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Županijski je centar u Koprivnici također zaprimio više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o materijalnoj šteti na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže.

Dojave je primio i županijski centar u Osijeku, a uglavnom su se odnosile na pad drveća na prometnice, dok je jedna dojava bila o oštećenim krovovima kuća u Bizovcu. U Virovitičko-podravskoj županiji nevrijeme je zahvatilo dijelove Slatine i Orahovice, a zaprimljeno je nekoliko dojava o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su sve žurne službe koje rade na uklanjanju posljedica nevremena.

Civilna zaštita je izvijestila kako je Županijski centar Zagreb zaprimio više dojava o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Za vikend žuto, narančasto i crveno upozorenje

Danas je upozorenje Meteoalarma izdano za cijelu zemlju. U Lici, Gorskom kotaru i diljem obale na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak zemlje izdano žuto upozorenje. Očekuju se obilne kiše praćene grmljavinskim nevremenima, a na obali i olujni vjetar.

Upozorenje je izdao i europski Estofex i to drugi stupanj za područje sjevernog i južnog Jadrana, a za ostatak Hrvatske prvi stupanj. Prema predviđanjima Esofexa, Hrvatsku bi osim obilnih oborina jakog vjetra i tuče mogle pogoditi i pijavice.

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Za subotu je Meteoalarm izdao crveno upozorenje, i to za zapadnu obalu Istre te Kvarner. Građane se upozorava da će vremenske prilike biti opasne za život, osobito za pomorce. Postoji veliki rizik od oštećenja obalne infrastrukture. Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari