OPASNO VRIJEME

Zbog jakog vjetra podignuti meteoalarmi. U srijedu čak i crveni za dijelove Hrvatske

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Narančasto upozorenje u utorak je podignuto za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić, sjeverne i srednje Dalmacije

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za utorak narančasto, a za srijedu crveno i narančasto upozorenje na vjetar.

Narančasto upozorenje u utorak je podignuto za zapadnu obalu Istre i Kvarner i Kvarnerić zbog moguće vrlo jake bure i tramontane. S druge strane, na području Velebitskog kanala očekuje se pojačana, mjestimice jaka bura koja će tijekom dana oslabjeti te navečer ponovno pojačati na vrlo jaku.

Također, izdano je narančasto upozorenje za područje sjeverne Dalmacije zbog jakog, na otvorenom moru mjestimice mogućeg i vrlo jakog sjeverozapadnog vjetra, koji će uz obalu skretati na buru, te za područje srednje Dalmacije gdje se očekuje jak, na otvorenom moru mjestimice moguć i vrlo jak sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Osim toga, za srijedu je izdano crveno upozorenje na vjetar za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za sjevernu i srednju Dalmaciju.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, kažu iz civilne zaštite, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari