JOŠ JEDNA POSLJEDICA PANDEMIJE

Zbog korištenja rukavica i maskica onečišćenje mora plastikom doživjelo vrhunac

Foto: Istramet

Iako su satelitske snimke ukazale na smanjenje zagađenja zraka, s druge strane kriza onečišćenja plastikom doživjela je svoj vrhunac zbog pandemije COVID-19, piše Glas Istre.

Naime, plastika predstavlja sve veći ekološki problem. Prema navodima nevladine organizacije OceansAsia, procjenjuje se da je u 2020. godini proizvedeno 52 milijardi zaštitnih maski za lice, a čak oko 1.56 milijardi završava u morima diljem svijeta.

Tako je primjerice Kina povećala proizvodnju maski za 450 posto u samo mjesec dana, a posljedice korištenja maski i rukavica tijekom pandemije vidljive su širom svijeta. Prema istraživanjima, do 2050. u morima bi moglo biti više plastike nego životinja.

S obzirom na količinu plastike, Jadransko more svrstava se među najzagađenija mora. Morske životinje (npr. kornjače) vrlo često zamjenjuju plutajuće zaštitne maske ili rukavice za hranu što posljedično uzrokuje pothranjenost, trovanje ili čak smrt.

Upravo na taj način, plastika ulazi u organizam morskih životinja te, putem hranidbenog lanca, dolazi i do čovjeka. Odbačene zaštitne maske i rukavice nakupljaju se na morskom dnu i duž obale, a za njihovu razgradnju potrebno je 450 godina što predstavlja veliki ekološki problem za cijeli morski ekosustav, doznajemo u pulskom akvariju. (Glas Istre)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari