DRUGA FAZA POPISA KREĆE 28.9.

Zbog pada stranice sami se možete popisati još danas; Popisivači sutra izlaze na teren

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U prvoj se fazi popisa stanovništva preko sustava e-Građani do nedjelje popisalo više od milijun i 420 tisuća ljudi. Navala je u posljednjim satima samopopisivanja bila toliko velika da je nakon 20 sati došlo do opterećenja na stranici za popisivanje, a mnogi su građani tako ostali bez mogućnosti da se sami popišu.

S obzirom na ove tehničke poteškoće druga je faza popisivanja odgođena do sutra, a građani se sami mogu popisati još danas do ponoći, rečeno je na konferenciji Državnog zavoda za statistiku.

Ako ste se popisali sami, a želite promijeniti neke od iskaza koje ste naveli u popisu, moći ćete to učiniti kada vam popisivači dođu na vrata, pišu Vijesti.hr

Svi popisivači moraju imati covid potvrde

U drugoj fazi koja će trajati od sutra do 17. listopada, na teren izlazi oko 8 tisuća popisivača. Svi koji su se sami popisali popisivačima trebaju predati šifru ili je ostaviti na vratima. Iz Zavoda za statistiku upozorili su i na lažne popisivače koji su se na vratima nekih građana pojavili još prošlog tjedna.

“Naši popisivači će biti prepoznatljivi prvenstveno će biti prepoznatljivi po akreditaciji, svi imaju službene akreditacije s logom popisa i Zavoda za statistiku. Također imaju naše majice i maske. Budući da je ovo potpuno digitalni popis, u potpunosti smo napustili papirnate obrasce i ovoga puta imaju prijenosna računala sa sobom. Ukoliko popisivač ne posjeduje sve te stvari sa sobom jednostavno nemojte vjerovati da je to popisivač i moja preporuke je da svakako prvo pogledaju akreditaciju”, naglasila je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Svi popisivači moraju imati covid potvrde, a za one koji nisu cijepljeni biti će organizirano antigensko testiranje na razini županija. Popisivači će na terenu biti svakog dana od 9 do 20 sati, a iz zavoda za statistiku javljaju da su potpuno istrenirani za zadatak te su vježbali n aplikaciji.

Kazne se kreću od 2 do 5 tisuća kuna

U slučaju da netko odbije surađivati s popisivačima propisane su i novčane kazne. Kazne su regulirane Zakonom o popisu stanovništva, a kreću se između dvije i pet tisuća kuna. Propisane su tri situacije u kojima možete zaraditi kaznu i to ako odbijete dati svoje podatke popisivaču, ako prilikom davanja odgovora na pitanja u Popisu date netočne podatke ili pak nepotpune podatke.

Ako u trenutku kada vam popisivač pokuca na vrata niste kod kuće nećete dobiti kaznu, a popisivači će na teren izlaziti više puta. Ako nakon nekoliko posjeta ne nađu nikoga u stanu, ostaviti će podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu same javiti. Stambene objekti u kojima se nitko ne odazove popisivačima biti će klasificirani kao nenastanjeni.

“Mi imamo propisane kazne kako je to i bilo do sada, no kako ste rekli nije bilo do sada izricanja kazni, mi se nadamo da ih neće biti ni sada. Hrvatska inače ima jako dobar odaziv za popis. Ljudi dobro prihvaćaju popisivače što se tiče terenskog popisa, a i sama činjenica da je više od milijun i 300 tisuća građana iskoristilo mogućnost samopopisivanja pokazuje koliko je to naše istraživanje prepoznato u javnosti”, objasnila je ravnateljica Lidija Brković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari