ZAVUKLE SE I U GRADOVE

Zbog vrućeg vremena zmije traže hlad blizu naselja: ‘Imamo i puno miševa, zmije će imati obilatu ishranu’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zmijolovac Vlado Lađarević objašnjava kako zmije idu za hranom: “Ove godine imamo povećanu populaciju miševa, a zmije će imati obilatu ishranu.

Tijekom ljetnih vrućina sve više možemo vidjeti objave o zmijama u gradovima, kao što je na primjer u Đakovu čiji su vatrogasci još početkom ljeta i velikih vrućina imali pune ruke posla.

Zoran Radočaj nam je otkrio kako su tijekom toplinski udara imali tri do četiri intervencije gdje su ih građani zvali zbog zmija koje su stigle čak do centra grada. Takve intervencije, iako za to nisu obučeni, moraju raditi vatrogasci.

“To je jednostavan posao. One nisu opasne životinje i kad jednom shvatite da vam zmije neće ništa, onda nema straha” kazao nam je i dodao da posjeduju poseban alat kao što je hvataljka s kojom zmiju uhvate, a zatim je stave u kantu ili vreću te je puste u njezino prirodno stanište.

Zoolog Ivan Cizelj kaže kako zmije ne traže toliko vodu, koliko hlad: “Rekao bih da nema nikakvog govora o najezdi zmija, obzirom da je riječ o odraslim jedinkama, kojima je u prirodi potrebno pet i više godina da dosegnu toliku veličinu. Dakle, i prije su bile u našem okruženju, ali ih se nije primjećivalo. Također, visoke temperature su zmijama velik problem, kao i nama, te više ili manje uspješno traže zaklon, pa su uočljivije. Nisam siguran da ih voda značajno privlači, vjerojatno ipak više nešto povoljnija mikroklima primjerice dvorišta.”

Foto: Darko Karamaz – RTL

Zmijolovac Vlado Lađarević kaže kako je proljeće bilo kratko i hladno te kako je ljeto obilježilo iznadprosječno toplo vrijeme, uz prisutnost toplinskih valova: “Zmije nagonski idu za vodom, hranom i zaklonom od velikih vrućina kako ih sunce ne bi spržilo. Zbog svega navedenog zmije se češće viđaju u Slavoniji, Dalmaciji i drugim dijelovima Republike Hrvatske blizu kuća ili ulaze u kuće, ljetne kuhinje, dnevne, spavaće sobe, šupe, automobile, skladišta…”

Objašnjava kako zmije idu za hranom: “Ove godine imamo i povećanu populaciju miševa, a zmije će imati obilatu ishranu. Povećana populacija miševa je potvrđena većim prijenosom mišje groznice koja se prenosi na ljude preko mišjeg izmeta i mokraće.”

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kažu kako su Županijski centri 112 zabilježili otprilike jednak broj poziva u vezi zmija kao i proteklih godina u tom razdoblju.

“Dojave o zmijama se odnose većinom na ruralna područja. Broj dojava je malo veći u odnosu na prošlu godinu na području Zadarske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, ali, isto tako odnose se uglavnom na ruralne krajeve, ne gradove.”, piše Elena Topolovčan za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari