PRVO BALONI, SAD I OVO...

Video | Zbranjuju ga Ursula Von Der Leyen i Bijela kuća. Špijunira li nas TikTok? Evo što kažu naši tiktokeri

Možete naučiti riješiti matematičku jednadžbu, možete pokupiti ideju za maskembal. Možete naučiti plesne korake, nešto o make-upu ili jednostavno kuhati kao Gordon Ramsey. Na tiktoku ima svega. Mjesečno ga koristi milijardu ljudi. I dok bi vjerujete da je to nevina društvena mreža na kojoj je sve veselo i simpatično

Na Tik Toku se možete naučiti šminkati i kuhati, tamo svijetu možete pokazati kako dobro pjevate ili plešete, možete objavljivati videa kakva god vas je volja.

Ali sada se sve glasnije priča da vas Kinezi preko popularne aplikacije špijuniraju. Bijela kuća je upravo naredila zaposlenicima svih saveznih agencija da izbrišu Tik Tok sa svojih telefona, jer su zabrinuti zbog nacionalne sigurnosti.

Nekidan je isto to napravila i Europska Komisija, ali i kanadska vlada zbog, “neprihvatljive razine rizika za privatni život”.

Znači li to da se vaši podaci zloupotrebljavaju? Jesu li sigurniji na Facebooku i Instagramu, ili je najveći problem u tome što je TIkTok kineska aplikacija?

Možete naučiti riješiti matematičku jednadžbu, možete pokupiti ideju za maskembal. Možete naučiti plesne korake, nešto o make-upu ili jednostavno kuhati kao Gordon Ramsey. Na TikToku ima svega. Mjesečno ga koristi milijardu ljudi. I dok bi vjerujete da je to nevina društvena mreža na kojoj je sve veselo i simpatično.

Možda u Kini Đing Li kopa po vašim podacima i špijunira vas. Barem tako misli Bijela kuća, Justin Trudeau i Europska Komisija.

“Na TikToku se može manipulirati algoritmima i bojim se da Kina to može koristiti kao sredstvo za svoju propagandu”, rekao je Mark Warner, senator u Američkom kongresu.

“Gledam mnoge stvari koje prijete našoj nacionalnoj sigurnosti. Tiktok bi mogao bit jedna od njih”, kaže Sherrod Brown, senator u Američkom kongresu.

“U pitanju su problemi vezani za sigurnost podataka i potencijalni prijenos podataka”, misli Thierry Brenton, povjerenik za unutarnje tržište Europske Unije.

Rok za brisanje aplikacije

Tiktok je neprihvatljiv rizik za privatnost i sigurnost, Bijela Kuća dala je vladinim agencijama rok od 30 dana u kojem ga svi zaposlenici moraju izbrisatisa službenih uređaja. Čak je i FBI zabrinut. A jesu li zabrinuti tiktokeri?

“Kad bi ja brinuo za svaku stvar što se tiče špijuniranja ne bi imao nijednu društvenu mrežu, ne bi ništa objavljivao, a ne bi kao prvo imao smartphone. Tako da se ne brinem previše oko tog nadzora. Jao onome ko gleda moje podatke na Tik Toku”, kaže tiktoker Dario Marčac.

Od špijunskog kineskog balona koji je letio iznad Amerike do špijunskog TikToka. Kanađani vjeruju da su se preko TikToka kineske vlasti upetljale i u prošlogodišnje izbore, da na mreži šire dezinformacije i nadzire korisnike.

“Koliko nesigurna u sebe može biti najveća svjetska velesila da se boji takve aplikacije koja je popularna među mladima? SAD je pretjerao s konceptom nacionalne sigurnosti i zlorabio državnu moć za suzbijanje stranih tvrtki. Čvrsto se protivimo tim pogrešnim postupcima”, govori Mao Ning, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Kine.

Stručnjak za internetsku sigurnost kaže da nije samo ta aplikacija problematična.

“Ne mogu se oteti dojmu da je zapravo riječ o geopolitičkim kretanjima koja moramo uzeti u obzir – zašto je sad baš ta aplikacija u kineskom vlasništvu na tapeti? Ne mogu kategorički tvrditi ni da na sprisluškuju ni da ne. Moramo biti svjesni da postoji cijeli niz aplikacija na mobitelima gdje dio tih aplikacija nije siguran, neke skupljaju veliku količinu podataka, neke nemaju dobre sigurnosne mehanizme, pa to može dovesti do onoga kako kolokvijalno mi kažemo – prisluškivanja”, kaže Alen Delić, stručnjak za internetsku sigurnost.

A zapravo ništa na internetu nije 100 posto sigurno i privatno. I sami nosimo dio krivnje.

‘Klik’ za vaše podatke

Svaki put kada prihvatimo da nam TikTok pristupi kameri, da nam Instagram pristupi osobnim podacima, svaki put kada kliknemo prihvati, postoji šansa da netko tamo dođe do naših podataka. Ne nužno Đing Li s početka priče.

“Mi im dozvolimo da uzmu naše podatke. Kontakte, da pristupe našim kamerama, dajemo im naše poruke da prate naše kretanje putem toga. To im legalno dozvoljavamo”, kaže Delić.

“Algoritam nas skenira, računalo nas skenira i prepoznaje koji bi bio najbolji oglas za nas da preko društvenih mreža nešto kupimo. Bez obzira na društveno mrežu, zbog toga nam se uzimaju podaci”, dodao je Marčac.

Da su se podaci uzimali pa zloupotrijebili s Facebooka, već je dokazano. Pa vi razmislite kad sljedeći put stisnete OK, penosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari