LIJEPA NAŠA

Želite znati kolika će vam biti mirovina? ‘Platio sam 70 kuna i čekao tri mjeseca, a onda su mi rekli…’

Ilustracija (Riportal)

U Njemačkoj zaposleni jednom godišnje dobivaju informaciju koliko novca ima na njihovu budućem mirovinskom računu

Imate li, na primjer, 50 godina i 25 godina radnoga staža, uredno plaćene doprinose za mirovinsko, i zanima vas, informativno, kolika bi vam mirovina mogla biti – to nećete doznati.

Iako je korona kriza pokazala da se štošta može digitalizirati preko noći, izračun mirovine u Hrvatskoj je nemoguć do pred sam odlazak u tu mirovinu. Zaposlena osoba u Hrvatskoj informativni izračun buduće mirovine može zatražiti najranije godinu dana prije ispunjavanja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu, kazali su u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) za 24 sata.

Zašto u Hrvatskoj tako, a u Njemačkoj, primjerice, može i bolje? Tamo i netko mlađi, pa bio makar i u 30-ima, može dobiti projekciju buduće mirovine, u koju će ukalkulirani biti svi mogući budući utjecaji na taj iznos. Štoviše, zaposleni jednom godišnje dobivaju informaciju o tome koliko novca ima na njihovu budućem mirovinskom računu.

Zanimljiv je i slučaj jednog obrtnika koji se na Facebooku požalio kako je već bio u mirovini, no prije devet godina ju je zamrznuo zbog otvaranja obrta. Osoba je s invaliditetom i zanimalo ga je, informativno, koliko bi njegova mirovina iznosila sad. Kako nam je ispričao, u veljači je podnio zahtjev za izračunom mirovine, odgovoreno mu je da uz njega uplati i 70 kuna biljega, što je i učinio.

Odgovor je dobio – tri mjeseca kasnije. Kako u odgovoru HZMO-a stoji, izračun nije moguće napraviti jer nema zadovoljene uvjete za to – najmanje 60 godina starosti i 35 godina staža. Ni uz 70 kuna biljega nisu zavirili u njegovu dokumentaciju kako bi vidjeli da je izračun mirovine u njegovu slučaju moguć jer je u mirovini već bio. Samo su ga odbili, i to tri mjeseca nakon podnesenog zahtjeva.

U HZMO-u mu se ispričavaju na toliko čekanja i pravdaju ga – koronom. Napominju da netko tko je već bio u mirovini pa ju je zamrznuo može doznati iznos nove mirovine nakon pisanog zahtjeva. Svi ostali, koji u mirovinu još ne mogu, takvu informaciju ne mogu dobiti. Korisnici mirovine, bez obzira na to je li mirovina u isplati, mogu dobiti podatak o iznosu mirovine jer već postoji u sustavu HZMO-a, kažu u toj instituciji.

”Ne razumijem kad će birokracija shvatiti da nam treba biti na usluzi i da, kad nešto pitamo, pitamo s razlogom. Ako ja kao obrtnik uplaćujem sve što moram u državni proračun, onda očekujem da od toga nešto i dobijem. Ako sam podnio zahtjev za informativnim izračunom mirovine, uplatio za to biljeg, bez obzira na to što su odmah vidjeli da nemam 60 godina, mogli su provjeriti moj slučaj”, kaže ogorčeni obrtnik.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari