MEĐU NJIMA I HRVATSKA

Zemlje koje su odbile Pfizer i čekale jeftinije cjepivo sada plaćaju itekako veliku cijenu!

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Bugarska, Hrvatska, Estonija, Latvija i Slovačka, koje su odbile svoj dio Pfizer cjepiva jer su čekale jeftiniju AstraZenecu danas imaju najnižu procijepljenost u Uniji, navodi se u dokumentu Europske unije čiji sadržaj je objavio Bloomberg.

Pfizer je, naime, ispunio svoje obaveze što se tiče isporuke dok je AstraZeneca isporučila tek 30 milijuna doza od dogovorenih 120 milijuna u prvom kvartalu.

Kao rezultat toga, očekuje se da će Hrvatska i Bugarska do sredine godine cijepiti tek 45 posto stanovništva što je najniža procijepljenost u Europskoj uniji. Lošija od Hrvatske je samo Češka. Estonija će do sredine godine cijepiti 50 posto stanovništva, Latvija 53 posto, a Slovačka 46 posto.

No, prema tom dokumentu, u isto vrijeme će Njemačka cijepiti 61 posto stanovništva, Danska 80 posto, a Malta čak 93 posto. To su sve države koje su naručile veće količine Pfizerovog cjepiva.

Europska komisija je u srijedu objavila da će državama članicama u prvom kvartalu biti isporučeno 100 milijuna doza cjepiva, dok u drugom kvartalu očekuje dodatnih 360 milijuna doza cjepiva. Europa je dosad dobila 15,5 cjepiva na 100 stanovnika, što je za trećinu manje od primjerice Velike Britanije. Amerika je dosad cijepila 45 ljudi na 100 stanovnika.

Europa raspravlja o mehanizmu koji bi deset milijuna doza Pfizerovog cjepiva preraspodijelila zemljama kojima treba, a zadnja ponuda je da tri milijuna doza raspodijele na ovih pet zemalja odnosno Hrvatsku, Bugarsku, Estoniju, Latviju i Slovačku, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari