(NE)RAVNOPRAVNOST

Životna bitka hrabrog oca: ”Oteo sam sina kako bih ga spasio od zlostavljanja!”

Foto: Unsplash

Borba 34-godišnjeg oca iz Splita koji je petogodišnjeg sina odlukom suda mogao viđati četiri dana mjesečno, a da dječak ne smije prespavati kod njega, zbog čega je stalno putovao u Slavoniju, gdje mu je bivša supruga odvela zajedničko dijete, poprimila je proteklih blagdana dramatičan obrat.

“Kako su državne službe meni otele sina, sada su me prisilile da ja njega ‘otmem’ iz okruženja koje je opasno za njega. Nakon našeg zadnjeg susreta na području gdje živi s majkom, umjesto da sina vratim u njihovu kuću, mi smo se odvezli u Split. Razlog takvog mog postupka je to što mi je mali već neko vrijeme govorio stvari zbog kojih sam posumnjao da je žrtva zapuštanja i zlostavljanja, prenose Vijesti.hr

Ne želim da se vrati tamo dok svi nadležni ne utvrde istinu. On je moje dijete i ja sam kao roditelj dužan napraviti sve da ga zaštitim. Upravo stoga sam trpio zlostavljanje birokracije i svoje bivše supruge, ali sada kada je on taj koji možda trpi neki oblik zlostavljanja, ja to neću dozvoliti”,  kazao je je 34-godišnjak za Slobodnu Dalmaciju.

Sumnje na obiteljsko nasilje

Čim su došli u Split, javio se Centru za socijalnu skrb i policiji čiji su djelatnici došli u njegov dom vidjeti u kakvom okruženju je dječak i ima li otac sve uvjete za njegov smještaj. Dječak je u dnevnom boravku sa psihologinjom bio više od sat vremena, dok je otac sa socijalnim radnikom bio u drugoj prostoriji.

“Njima ja nisam ništa kazao o svojim sumnjama i o tome što mi je sin kazao. Međutim, on je tijekom razgovora sa psihologinjom očito ispričao i više nego meni, a to sam shvatio par dana kasnije. Naime, obaviješten sam kako je splitski CZSS obavijestio onaj na području gdje mi živi supruga o sumnjama na obiteljsko nasilje.

Također su obavijestili i Prvu policijsku postaju u Splitu, koja je odmah informacije o izvješću stručnog tima splitskog centra proslijedila kolegama u postaju slavonskog mjesta u kojem živi moja bivša supruga te su pokrenuti izvidi. Moje je mišljenje kako su u splitski CZSS napokon došli mladi i neiskvareni ljudi te počeli raditi posao kako treba”, ispričao je očajni otac.

Kazao je i kako je svjestan da je u formalno-pravnom smislu prekršio zakon, ali isto tako i da prema zakonu on i bivša supruga imaju ista prava kao roditelji, što su proteklih godina sve institucije prekršile. Tijekom razvoda je potpisao sudsku nagodbu s bivšom suprugom prema kojoj je viđao sina svaki drugi tjedan četiri dana, ukupno 48 sati mjesečno.

Redovito se zato dvaput mjesečno, četiri dana tjedno, selio u Slavoniju, iako je tada živio i radio u Splitu. U međuvremenu je počeo raditi za stranog poslodavca u susjednoj državi gdje odlazi samo po potrebi posla, ali i dalje živi u Splitu.

Njihovu nagodbu je Općinski sud u Slavoniji nepravomoćnom presudom iz srpnja 2019. godine zanemario te je prepolovio broj susreta i viđanja. Otac je mogao viđati svog sina ukupno 24 sata mjesečno. To razdoblje je podijeljeno na četiri uzastopna dana tijekom kojih dječak nije smio spavati kod oca.

Otac iz Splita nikada nije naštetio ni sinu ni bivšoj partnerici, ali mu je zato kao otegotna okolnost uzeto što je zaposlen, pa je sud smatrao da nema dovoljno vremena za dijete. Majka je u vrijeme donošenja odluke bila na porodiljnom s djetetom novog partnera te je imala dovoljno vremena za dijete, stav je slavonskog suda.

Njihova odluka je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje, ali prije negoli je donesena odluka otac je uzeo stvar u svoje ruke. Kako bi vratila sina na slavonsko područje majka je prvo došla u Split te su i ona i otac dali izjavu na policiji. Nakon toga se vratila nazad i od slavonskog suda zatražila provođenje posljednje sudske odluke, tj. ovrhu nad djetetom, piše Slobodna Dalmacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari