ANTON HLAČA

Zlovoljni sudac za RTL Danas: ‘Je li bilo najprimjerenije? Iskreno i nije, ali…’

Foto: Unsplash/T.I.

Zlovoljni sudac s Krka, koji zbog zlovolje nije mogao suditi, za RTL je objasnio zašto je plaću naveo kao razlog za otkazivanje ročišta. Našoj ekipi otkrio je pozadinu kojom će sigurno ponovno podijeliti javnost

Netko je zlovoljan zbog samog posla, sudac iz naše priče- navodno zbog plaće. No iza svega se krilo nešto drugo što je odmah bilo jasno onom kojem je psihologija rada u malom prstu.

“Ja mislim da to je neki oblik tihog prosvjeda koji pokazuje da je nužno dić plaće sucima jer ovo je zapravo nedopustiv razlog za neobavljanje svog posla”, govori psiholog rada Mitja Ružojčić.

Nisu samo plaće u pitanju, priča sudac koji je jučer šokirao javnost. Tu su i uvjeti rada, ali prije svega stanje u pravosuđu. Raspravu je otkazao zbog edukacije i stručnog usavršavanja. Da je bez obrazloženja samo otkazao raspravu reakcija ne bi bilo. No on je odlučio reći da je zlovoljan zbog male plaće.

“Je li to baš bilo najprimjerenije? Iskreno, pa i nije. No kada živite u državi u kojoj se čak niti kurtoazno ne odgovara na dopise udruge sudaca, u kojoj predsjednik Vrhovnog suda ukazuje na rasulo u sustavu na što nitko ne reagira – što drugo preostaje? I sada svi slušaju”, kazao je zlovoljni sudac za RTL Danas.

Prvi dio zadatka- privući pažnju javnosti -obavljen. Njegova želja je, kaže sudac Hlače, raditi u sustavu, koji će mu omogućiti da bude efikasan, stručan i pravedan. Da je njegova zlovolja samo spin, nitko tko nije mogao ni zamisliti.

“Nisam zlovoljan, super sam. Ma sramota je, uopće, ta cijela situacija. Pa tko pita liječnike? Nitko ne može svaki dan bit dobre volje, ali mora radit dobro svoj posao”, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Možda važnije od toga je li sudac zlovoljan ili nije, je li gladan ili sit.

“Ima jedno zanimljivo istraživanje koje je pokazalo što sve utječe na presude sudaca. Jedna od stvari je bila: koliko je blizu vrijeme ručka. I oni suci koji su donosili presude gladni obično bi češće osudili stranke u odnosu na suce koji su bili siti”, govori Ružojčić.

Ipak, većinu građana nitko ne pita jesu li zlovoljni ili nisu. Posao se mora odraditi, piše RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari