NUKLEARNA I POLITIČKA FUZIJA

Video | Znanstvenici fuzijom stvorili Sunce, a Danci političko ujedinjenje: Što smo sve propustili zbog SP-a?

Već 70 godina znanstvenici rade na nuklearnoj fuziji, a prošli tjedan su po prvi put stvorili više energije nego su potrošili. Pojednostavljeno, replicirali su Sunce

Dok smo mi opsesivno pratili nogomet, zaboravili smo sve ostalo. Tako je recimo ispod radara prošlo revolucionaran znanstveni napredak u nuklearnoj fuziji, svetom gralu proizvodnje energije. Dugo se već misli da je to potencijalni izvor beskonačne energije, a kalifornijski eksperiment smatra se velikim korakom u tom smjeru. A propustili smo još jedan fuzijski eksperiment i to u danskoj politici: tamo su također napravili nešto revolucionarno – formirana je lijevo desna vlada.

To se sve događa na nekim mikro razinama pa ne postoji video zapis samog događaja, ali ovo je ogromna stvar. Već 70 godina znanstvenici rade na nuklearnoj fuziji, a prošli tjedan su po prvi put stvorili više energije nego su potrošili. Pojednostavljeno, replicirali su Sunce.

“Po prvi put fuzijsko gorivo je ostalo dovoljno vruće, gusto i okruglo, dovoljno dugo”, objašnjava Marvina Adams, ministarstvo energetike SAD-a.

“Jednostavno rečeno, ovo je jedan od najimpresivnijih znanstvenih pothvata 21. stoljeća”, tvrdi Jennifer Granholm, direktorica znanstvenog odjela Bijele kuće.

Drugim riječima, evo primjera, za upogoniti energijom grad veličine Zagreba, promet, grijanje ma sve, sada je potrebno 200.000 tona nafte ili svega 60 kg fuzijskog goriva.

“U svakom slučaju cilj je na zemlji dobiti mini Sunce, da negdje sredinom ovog stoljeća imamo na mreži prvu europsku fuzijsku elektranu”, tvrdi Tonći Tadić, stručnjak za nuklearnu energiju.

“Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Imamo ta sredstva. No, nećemo trčati po svijetu mašući ovim oružjem poput britve. Neće mahati, ali maše”, poručuje Vladimir Putin prošli tjedan.

Tako bi se ukratko mogla opisati najnovija Putinova atomska prijetnja, inače rat nije stao za vrijeme nogometnog prvenstva, na frontu nije bilo nekog pomaka ni jednih ni drugih, no struje i grijanja nema, pola države se smrzava.

Početkom prosinca novozelandski vojnici ponosno su izveli svoju tradicionalnu haku pred britanskim ministrom obrane u znak zahvale jer, pazite sad ovo, britanska vojska je dopustila novozelandskoj da obučava ukrajinske vojnike na britanskom tlu. Da. Oni se ponose time da su već naučili tisuće Ukrajinaca kako se boriti, a u Hrvatskoj se posljednjih mjesec dana odvija besmisleno natezanje koje će kulminirati ovaj petak u Saboru.

Hans je platio 500 eura puni pansion u resortu u Istri, sad će Andrej Plenković ekstraprofitom uzeti tom resortu dio zarade jer ej, 500 eura je previše za jednu noć. Tako bi se otprilike mogla sažeti extra ideja HDZ-a o kojoj se isto glasa ovaj petak. Bilo je puno pobune, ali za vrijeme utakmica prigovori su ostali prigušeni.

Dok se naši ljevičari i desničari razdvajaju, u Danskoj se spajaju. Dok mi imamo ono famozno zajedništvo samo za vrijeme nacionalnih utakmica, Danci su za vrijeme svojih utakmica dugo i dugo pregovarali o novoj koaliciji, lijevih socijal demokrata, desnih liberala i umjerenih.

“Neki nisu vjerovali da je ovakva Vlada moguća, nisam ni ja vjerovao”, kazao je Jakob Elleman-Jensen, predsjednik Stranke liberala.

“Mi smo zajednica koju Danska treba”, tvrdi Mette Frederiksen, danska premijerka, Stranka socijal-demokrata.

“Danskoj služimo kompromisom”, poručio je Lars Lokke Rasmussen, predsjednik Stranke umjerenih.

Eva Kaili, široj EU javnosti ne toliko poznata grčka političarka, jedna od 14 potpredsjednica europskog parlamenta večeras spava u ćeliji briselske verzije Remetinca i sad je itekako poznata. Postala je lice megaafere Katargejt – racije, torba puna milijun i pol eura, uhićenja šest osoba – sve se dogodilo baš za vrijeme prvenstva u Katru, a nema direktno veze s nogometom, nego su eu diplomati u dobro nam poznatom stilu primili novac kako bi lobirali za katarske biznis interese u Europi.

Možda ste se malo udebljali uz sve te grickalice i pivo za vrijeme prvenstva, ali nema problema, ako ste propustili – traje pomama i u Hrvatskoj za lijekom za mršavljenje, uz privatni recept cijena 700 kuna za mjesec dana. Koriste ga i holivudski celebritiji.

“Smanjuje pražnjenje želuca, pa djeluje i centralno za centre za apetit”, kazala je Gorana Mirošević, Zavod za endokrinologiju i dijabetes KBC-a Sestre milosrdnice.

“Riječ je o ozbiljnom lijeku koji ima i ozbiljne nuspojave”, tvrdi Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Jer je to ustvari lijek za dijabetes, ne za mršavljenje, ali ono, tko te pita, što nije zabranjeno, dopušteno je. Treba pripremiti tijelo za plažu za iduću sezonu, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari