Znanstvenik Lauc: “Ako ne uvedu ratno stanje i cenzuru, gledat ćemo nezamislive scene”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

„Svjedočit ćemo nezamislivim scenama u medijima, osim ako ne proglase ratno stanje i uvedu cenzuru“

Sveučilišni profesor i znanstvenik Goran Lauc početkom ožujka je upozoravao kako će pravi problem s koronavirusom nastati u Americi. Danas je u SAD-u 10,000 zaraženih, a Lauc ističe kako će za otprilike tjedan dana Amerika prestići Kinu po broju zaraženih.

Kako se isti scenarij ne bi dogodio i Hrvatskoj Lauc upozorava građane, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

„Ponekad ne volim kada sam u pravu. Prije samo dva tjedna Amerika je imala pedesetak potvrđenih slučajeva COVID-19, no nisu testirali dovoljno pa im se bolest proširila. Danas imaju 10,000 zaraženih. Prema dinamici širenja zaraze u svim zemljama koje nisu uveli stroga ograničenja kontakata među ljudima, taj broj se povećava za 20-30% dnevno. U Americi sada raste i brže, jer su počeli ubrzano testirati (pa bolje otkrivaju slučajeve). Dakle za 5-8 dana Amerika će prestići Kinu u ukupnom broju zaraženih i svjedočit ćemo nezamislivim scenama u medijima (osim ako ne proglase ratno stanje i uvedu cenzuru).

Nemojmo da se to dogodi i nama. Slušajte upute stožera. Smatrajte svaku osobu oko sebe ili stvar koju dirate potencijalno zaraženom i pokušajte se ne zaraziti. Možda ste i vi već zaraženi, a da to ne znate. Ponašajte se odgovorno i nemojte dalje širiti virus. I naravno pomozite svojim glikanima da se bore protiv virusa tako što održavate sluznicu grla i nosa vlažnima kako bi bile mukozne barijere protiv bile učinkovite i štitile nas od virusa kao što su nas štitile milijunima godina.

Uz malo sreće i lijepog vremena, možda to obuzdamo za svega nekoliko tjedana“, poručio je Lauc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari