Znanstvenik Lauc: “Ako ne uvedu ratno stanje i cenzuru, gledat ćemo nezamislive scene”

Idi na originalni članak
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

„Svjedočit ćemo nezamislivim scenama u medijima, osim ako ne proglase ratno stanje i uvedu cenzuru“

Oglas

Sveučilišni profesor i znanstvenik Goran Lauc početkom ožujka je upozoravao kako će pravi problem s koronavirusom nastati u Americi. Danas je u SAD-u 10,000 zaraženih, a Lauc ističe kako će za otprilike tjedan dana Amerika prestići Kinu po broju zaraženih.

Kako se isti scenarij ne bi dogodio i Hrvatskoj Lauc upozorava građane, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

„Ponekad ne volim kada sam u pravu. Prije samo dva tjedna Amerika je imala pedesetak potvrđenih slučajeva COVID-19, no nisu testirali dovoljno pa im se bolest proširila. Danas imaju 10,000 zaraženih. Prema dinamici širenja zaraze u svim zemljama koje nisu uveli stroga ograničenja kontakata među ljudima, taj broj se povećava za 20-30% dnevno. U Americi sada raste i brže, jer su počeli ubrzano testirati (pa bolje otkrivaju slučajeve). Dakle za 5-8 dana Amerika će prestići Kinu u ukupnom broju zaraženih i svjedočit ćemo nezamislivim scenama u medijima (osim ako ne proglase ratno stanje i uvedu cenzuru).

Nemojmo da se to dogodi i nama. Slušajte upute stožera. Smatrajte svaku osobu oko sebe ili stvar koju dirate potencijalno zaraženom i pokušajte se ne zaraziti. Možda ste i vi već zaraženi, a da to ne znate. Ponašajte se odgovorno i nemojte dalje širiti virus. I naravno pomozite svojim glikanima da se bore protiv virusa tako što održavate sluznicu grla i nosa vlažnima kako bi bile mukozne barijere protiv bile učinkovite i štitile nas od virusa kao što su nas štitile milijunima godina.

Uz malo sreće i lijepog vremena, možda to obuzdamo za svega nekoliko tjedana“, poručio je Lauc.

Exit mobile version