Znate li do kojeg ste iznosa odgovorni ako vam ukradu kreditnu karticu?

Foto: Ilustracija

Od 15. prosinca 2019. prekogranična plaćanja u eurima koštat će jednako kao nacionalna plaćanja u nacionalnoj valuti

Svaki potrošač koji (zakonito) boravi u Europskoj uniji ima pravo na barem na osnovni račun za plaćanje besplatno ili uz razumnu naknadu, odnosno račun s debitnom karticom koji omogućuje podizanje gotovog novca, pohranu novca te izvršavanje i primanje plaćanja, jedno je od prava potrošača prilikom plaćanja u Europi koje donosi tzv. PSD2 direktiva.

Jedan račun za plaćanje u eurima omogućuje izvršavanje svih plaćanja u cijeloj Europi, od 15. prosinca 2019. prekogranična plaćanja u eurima koštat će jednako kao nacionalna plaćanja u nacionalnoj valuti. Podizanje gotovine u eurima izvan mreže bankomata vaše banke trebalo bi koštati jednako u drugoj državi članici kao i u matičnoj zemlji, piše Poslovni dnevnik.

Nova direktiva donosi više standarde sigurnosti pa su od rujna 2019. elektronička plaćanja sigurnija zahvaljujući autentifikaciji klijentana temelju različitih faktora autentifikacije, primjerice PIN-a i otiska prsta.

Vrijedi istaknuti da je odgovornost klijenta u slučaju neautoriziranog plaćanja, primjerice ako vam je ukradena kreditna kartica, ograničena na najviše 50 eura (osim u slučaju krajnje nepažnje). Banka vas ne može teretiti za bilo koje neutorizirano plaćanje nakon što ste ju obavijestili o krađi ili za internetsku transakciju ako pružatelj platnih usluga ili banke ne primjenjuju pouzdanu autentifikaciju klijenta.

U slučajevima kada konačni iznos plaćanja nije unaprijed poznat, primjerice unajmljujete li vozilo ili plaćate smještaj u hotelu, trgovac na kartici može rezervirati samo dogovoreni iznos za koji ste dali suglasnost.

Također, pri izravnom terećenju ako ste dali suglasnost za izravnu naplatu s vašeg računa, imate osam tjedana da osporite neopravdano naplaćeni iznos, a povrat novca mora se izvršiti u roku od 10 radnih dana.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari