PODACI HZZO-A

Znate li koliko košta liječenje teško oboljelog na respiratoru? Od iznosa bi vam se moglo zavrtjeti u glavi

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Čak 18 mjeseci zaposleni u pravnim osobama, a čija prosječna plaća – koliko je Državni zavod za statistiku izračunao za lipanj ove godine – iznosi 7175 kuna, moraju raditi da bi zaradili 126.700 kuna koliko iznosi trošak liječenja i trošak lijekova za bolničko liječenje oboljelog od COVID-19 koji je završio na respiratoru i na njemu bio duže od 95 sati, odnosno prosječno 15 dana, piše Glas Slavonije

Dijagnostičko-terapijska je to skupina (DTS) “Traheostomija ili ventilacija”, gdje cijena liječenja osiguranih osoba, ističu u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje su provele više od 95 sati na respiratoru iznosi 118.726,45 kuna po slučaju liječenja, dok trošak lijekova korištenih za bolničko liječenje prema ispostavljenim računima za ovu dijagnostičko-terapijsku skupinu iznosi 7866 kuna, prenose Vijesti.hr

HZZO navodi i troškove liječenja za još tri dijagnostičko-terapijske skupine, a sve ih objedinjuje pod kišobran najčešćih DTS-ova prema kojima je Zavod plaćao liječenje oboljelih pod dijagnozom COVID-19. Tako su troškovi liječenja za DTS “Upala srednjeg uha i infekcija gornjih dišnih putova bez komplikacija i komorbiditeta” 2709,30 kuna, DTS “Infekcija/upala dišnog sustava s teškim ili umjerenim komplikacijama i komorbiditetima” 8620,50 kuna, a “Infekcija/upala dišnog sustava bez komplikacija i komorbiditeta” 4843,90 kuna.

“Prosječno trajanje liječenja za ove tri dijagnostičko-terapijske skupine iznosilo je 11 dana”, ističu u HZZO-u. Podaci HZZO-a samo su izravni trošak, a prema informacijama iz bolnica, kada se uključe i svi drugi troškovi nastali samo zbog COVID bolesnika, prosječni trošak može značajno rasti.

Kako piše Glas Slavonije, trošak za lijekove korištene za bolničko liječenje tih osoba za DTS “Upala srednjeg uha i infekcije gornjih dišnih putova bez komplikacija i komorbiditeta” bio je 64,79 kuna, za DTS “Infekcija/upala dišnog sustava” 769,05 kuna, a za DTS “Infekcija/upala dišnog sustava bez komplikacija i komorbiditeta” 447,36 kuna.

Liječenje od bolesti COVID-19 državu, njezin već prezaduženi zdravstveni sustav, odnosno u konačnici porezne obveznike, preskupo stoji. Prema podacima HZZO-a zaključno sa 17. rujna, Zavod je ukupno od početka pandemije izdvojio više od 2,32 milijarde kuna za troškove COVID-a 19, što obuhvaća troškove testiranja, liječenja, te naknade za privremenu nesposobnost za rad zbog bolesti i izolacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari